Dipaksa Bekerja Lebih Masa, Sekali Pekerja Cleaner Ini Tuntut OT Tak Berbayar - Rentas Asia
Connect with us

Uncategorized

Dipaksa Bekerja Lebih Masa, Sekali Pekerja Cleaner Ini Tuntut OT Tak Berbayar

Published

on

Seorang pekerja pembersihan di Hospital Seri Manjung yang memfailkan tu-ntutan di Jabatan Tenaga Kerja untuk mendapatkan bayaran kerja lebih masa (OT) sejam setiap hari yang tidak dibayar telah menang kesnya pada 11 Januari 2021 di Mahkamah Buruh Sitiawan, Perak

Menurut sumber, keme-nangan kes tuntutan oleh pekerja itu menunjukkan bahawa tindakan majikannya, iaitu syarikat Edgenta UEMS yang merupakan kontraktor swasta untuk perkhidmatan pembersihan di hospital-hospital kerajaan di Utara Pantai Barat Semenanjung (Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis), yang menambahkan masa kerja sebanyak 1 jam setiap hari tanpa bayaran lebih masa (OT) itu adalah sesuatu yang tidak munasabah.

Menerusi ciapan yang dimuat naik oleh @KesatuanPSHK itu, pekerja pembersihan berkenaan, S. Logiswaran, telah memfailkan kes untuk t-untutan OT tidak dibayar tersebut di Pejabat Tenaga Kerja Sitiawan pada 25 Ogos 2020.

Majikannya telah mengarahkan semua pekerja syif untuk bekerja satu jam tambahan setiap hari

Masa kerja syif pekerja-pekerja ini pada asalnya mempunyai 3 syif iaitu 7 pagi hingga 3 petang, 3 petang hingga 11 malam dan 11 malam hingga 7 pagi, iaitu 8 jam setiap hari.

Namun, pihak syarikat Edgenta UEMS telah menambahkan masa kerja 1 jam setiap hari secara tiba-tiba tanpa persetujuan pekerja.

Terdapat lebih kurang 60 orang pekerja pembersihan yang bertugas di Hospital Seri Manjung, dan antaranya separuh ialah pekerja syif.

Majikan diarahkan oleh Mahkamah Buruh untuk membayar RM1,211 kepada pekerja tersebut dalam tempoh 14 hari.

Logiswaran yang juga merupakan ahli Kesatuan Pekerja-pekerja Swasta Perkhidmatan Sokongan di Hospital Kerajaan Semenanjung Malaysia (KPSPSHKSM) berkata, dia masih sentiasa menghadapi ‘g4ngguan’ daripada pihak pengurusan kerana keanggotaannya dalam kesatuan.

“Kesatuan kami ada lagi banyak kes perlu l4wan. Kami masih sangat sus4h. Saya berharap kemenangani kes ini boleh menguatkan lagi kesatuan kami,” katanya.

Dalam mana-mana kontrak pekerjaan antara majikan dan pekerja yang sedia ada, sebarang pertukaran terma serta syarat dalam kontrak tersebut, perlu adanya persetujuan kedua-dua pihak, iaitu majikan dan pekerja

V. Selvam, Pegawai Perhubungan Perusahaan yang mewakili kesatuan KPSPSHKSM, berkata, kes itu adalah mengenai tuntutan bayaran kerja OT bagi kerja syif yang telah ditambah sewenang-wenangnya oleh majikan Edgenta UEMS, dari 8 jam ke 9 jam setiap hari tanpa persetujuan pekerja.

Daripada keputusan kes itu, Makahmah Buruh dengan jelasnya telah menyatakan bahawa tindakan majikan Edgenta UEMS menambahkan waktu kerja sejam setiap hari tanpa persetujuan pekerja adalah salah.

Sementara itu, menurut L. Danaletchumi, seorang lagi Pegawai Perhubungan Perusahaan KPSPSHKSM, terdapat lagi pekerja-pekerja di 7 buah hospital yang memfailkan kes tuntutan OT tidak dibayar yang serupa.

“Kemenangan kes di Sitiawan ini boleh memberikan keyakinan kepada kes-kes yang lain, dan juga memperkasakan pekerja-pekerja pembersihan hospital yang lain untuk memperjuangkan hak mereka”

“Kami memohon pada rakyat Malaysia supaya terus menyokong perjuangan pekerja-pekerja hospital yang juga merupakan petugas-petugas barisan hadapan ini,” katanya.

Pekerja pembersihan h0spital mahu diiktiraf sebagai ‘frontliner’

PETALING JAYA: Sebuah kesatuan sekerja menggesa Putrajaya mengiktiraf pekerja pembersihan hospital sebagai ‘frontliner’ dalam memer4ngi C0vid-19 supaya mereka turut menerima manfaat pakej rangsangan kerajaan.

Setiausaha eksekutif Kesatuan Nasional untuk Pekerja Sokongan Hospital dan Perkhidmatan Bersekutu (NUWHSAS), Sarasvathy Muthu berkata, pekerja terbabit terd3dah kepada j4ngkitan setiap hari dan beliau terkejut apabila kerajaan tidak memasukkan kumpulan itu dalam definisi petugas barisan depan.

“Tanpa mereka, semua usaha untuk mengekang C0vid-19 dan melandaikan keluk tidak akan berjaya,” katanya.

“Ya, doktor dan jururawat sangat penting. Tetapi pekerja terlibat secara langsung dalam pemb-ersihan, sesuatu yang kerajaan sering gesa orang ramai untuk buat.”

Sarasvathy berkata, mereka yang didefinisikan sebagai “frontliner” mendapat manfaat daripada pakej rangsangan ekonomi dan juga dilindungi dalam belanjawan kerajaan yang dibentangkan 2 minggu lalu.

Katanya, pekerja pembersihan hospital berdepan banyak anc4man terhadap kehidupan mereka, seperti sistem kontrak yang tidak melindungi mereka.

Kementerian Kesihatan (KKM) melantik sebuah syarikat baru untuk kontrak pemb3rsihan setiap 3 tahun.

Sebuah kesatuan berkata pekerja hospital terdedah kepada j4ngkitan C0vid-19 setiap hari dan perlu diklasifikasikan sebagai ‘frontliner’

“Mereka mesti dilindungi dan mesti diberi faedah. Kalau tidak, mereka menjadi h4mba abdi.

“Dalam sebuah negara maju seperti Malaysia, pekerja pembersihan yang bekerja lebih 20 tahun mesti diberi gaji yang setimpal.”

Sarasvathy berkata gaji bulanan RM1,200 terlalu sedikit dan mendakwa ramai yang hidup dalam “keadaan yang meny3dihkan”.

“Apabila mendapat gaji, mereka akan kehabisan wang pada hari ke-7 atau ke-8 dan perlu meminjam untuk pendidikan anak-anak, malah untuk makanan,” katanya, sambil menambah inilah antara sebab mereka selalu berhutang.

“Mereka tidak sepatutnya berdepan keadaan ini. Mereka mesti diberi gaji kehidupan asas supaya dapat menjalani hidup yang lebih baik.”

Jun lalu, ahli kesatuan itu mengadakan tunjuk perasaan di luar Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh, dengan mendakwa mereka diancam dan kesatuan dirombak sejak awal tahun ini.

Syarikat yang memegang kontrak membekalkan pekerja pembersihan hospital, iaitu UEM Edgenta Berhad, menafikan dakwaan itu, tetapi berkata, pihaknya menubuhkan sebuah pasukan petugas untuk menyi4sat dakwaan itu.

Ia berjanji akan mengambil tindakan terhadap penyelia terbabit sekiranya dakwaan itu benar.

Beliau turut memberi komentar mengenai kenyataan ketua setiausaha Kementerian Kesihatan Dr Chen Chaw Min sebelum ini bahawa elaun khas C0vid-19 untuk ‘frontliner’ hanya untuk pegawai kesihatan yang terlibat dalam tugas C0vid-19, dan tidak termasuk kakitangan yang tidak terlibat dalam mengendalikan pesakit C0vid-19.

Sarasvathy berkata, ia salah kerana pekerja lain di hospital juga memainkan peranan yang sangat penting dalam mem3rangi C0vid-19.

“Kerajaan mesti teliti isu ini dan berikan elaun kepada pekerja pemb3rsihan.”

Katanya, walaupun pengambilan pekerja pemb3rsihan hospital diswastakan, namun masih menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mewajibkan syarikat memberi mereka elaun khas.

“Kesatuan sangat kecewa dengan kenyataan itu. Kerajaan tidak boleh lari daripada tanggungjawab.”

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba cadang tempoh kuarantin 3 hari bagi menteri, sekali kena sound dgn pakar

Published

on

Pakar peny4kit berj4ngkit Dr Adeeba Kamarulzaman membantah cadangan Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba agar tempoh kuarantin selama tiga hari bagi menteri mungkin diperluas kepada ahli perniagaan atau orang awam di masa hadapan.

“Saya sama sekali tidak menganggap ini idea yang baik. Lebih baik tak ada kuar4ntin langsung,” kata Adeeba, yang merupakan anggota pasukan petugas penceg4han C0vid-19 Selangor (STFC).

Adham berkata penetapan kuarantin selama tiga hari, yang ketika ini hanya dikuatkuasa di kalangan menteri, mungkin akan diperluas bagi membuka sektor ekonomi.

Adeeba bagaimanapun berkata orang ramai memahami keperluan untuk membuka semula ekonomi tetapi perkara itu hanya boleh dicapai dengan menangani wabak tersebut terlebih dahulu.

“Peraturan (kuarantin) 10 hari ada sebab. Ini berdasarkan pada apa yang kita ketahui sekarang tentang virus, tempoh risiko penularan, bagaimana penyakit ini muncul.

“Seterusnya, ada kebimbangan seluruh dunia mengenai pengembangan varian dan apa kesannya terhadap vaksin semasa.

“Oleh itu, pembukaan sempadan secara sembarangan juga bukanlah idea yang baik. Memilih ekonomi berbanding kesihatan atau sebaliknya adalah dikotomi pal. su,” katanya di Twitter.

Dia juga meminta agar kerajaan membuat keputusan berdasarkan penemuan Sains.

Beberapa ahli parlimen semalam menuntut agar kerajaan menjelaskan keputusan untuk membenarkan menteri dikuar4ntin hanya selama tiga hari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan tempoh inkubasi C0vid-19 adalah antara dua hingga 10 hari.

Malaysia akan menerima bekalan v4ksin C0vid-19 pertama pada akhir bulan ini dan proses v4ksinasi akan bermula pada bulan Mac.

Terdapat kebimbangan bahawa beberapa v4ksin mungkin tidak berkesan terhadap varian baru C0vid-19 yang sudah bermut4si.

Afrika Selatan minggu ini menghentikan program vaksinasi AstraZeneca setelah data menunjukkan ia memberikan perlindungan minimum terhadap varian baru vir. us berkenaan.

Pihak berkuasa Afrika Selatan kemudian berkata mereka akan memulakan proses v4ksinasi secara bertahap untuk memerhatikan keputusan awal

Kementerian Kesihatan cadang teruskan sekatan rentas negeri, daerah

Kementerian Kesihatan mencadangkan larangan rentas negeri dan daerah dikekalkan susulan kejayaannya menurunkan jumlah kes dan kadar kebolehj4ngkitan C0vid-19.

“Hari ini cuma 10 hari bulan, (perintah kawalan pergerakan) masih berbaki 18 hari.

“Kita mohon rentas negeri dan daerah dikekalkan macam sekarang.

“Keupayaan untuk kita landaikan keluk Covid-19 ini penting diteruskan,” katan Menteri Kesihatan Adham Baba dalam sidang media hari ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Selepas CEO KWSP Bertukar, Hari Ini Keluar Satu Berita Gembira Untuk i-Sinar Kategori 2

Published

on

Kuala Lumpur: Kementerian Kewangan dijangka mengumumkan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat Isnin depan, menurut sumber yang rapat dengan perb.incangan tersebut.

Tambah sumber Astro AWANI itu, perbincangan masih dijalankan bagi mencari jalan untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyediakan peruntukan bagi pengeluaran tanpa syarat.

“MoF (Kementerian Kewangan) nyatakan vet0 untuk menyokong pelaksanaan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat. KWSP sedang berb.incang tentang jumlah sebenar pengeluaran i-Sinar tanpa syarat.

“Perkiraan awal mendapati, KWSP jangkakan memerlukan RM 108 bili0n berbanding RM 55 bili0n jika i-Sinar bersyarat,” kata sumber itu lagi.

Sumber berkenaan turut memaklumkan, mesyuarat KWSP kini tertumpu kepada st.ruktur pembayaran termasuk sekiranya ia dibayar secara bersekali.

“Jika dibuat bayaran sekali, KWSP perlu menarik beberapa pelaburan di luar negara untuk meny0kong pr0ses pembayaran itu,” kata sumber tersebut.

Astro AWANI dimaklumkan, KWSP juga sedang meneliti pelaburan yang boleh dit.arik kembali bagi menjayakan i-Sinar.

Sementara itu, sumber yang sama mena.fikan dak.waan kononnya pertukaran Ketua Pegawai Eksekutif KWSP adalah disebabkan tidak selari dengan hasrat MoF.

Astro AWANI sedang menghubungi Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz untuk mendapatkan pengesahan.

Sumber : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Ini Amar4n Kepada Netizen Sekiranya Ini Makan Di Kedai. Premis Juga Akan Dikenakan Tind4kan Juga

Published

on

KUANTAN: Polis memberi amar4n kepada pelanggan di restoran, kedai makan dan gerai supaya tidak bertindak mencantumkan meja ketika berada di premis berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali, berkata, tindakan mencantumkan meja melebihi dua orang seperti yang ditetapkan boleh dikompaun kerana melangg4r Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sehubungan itu, katanya, pelanggan yang berada di premis makanan diminta mematuhi SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu dua pelanggan setiap satu meja.

“Saya beri amar4n bahawa polis akan bertindak tegas dengan mengeluarkan kompaun sekiranya didapati ada pelanggan yang mencantumkan meja. Patuhi SOP termasuk mengisi maklumat dan melakukan pemeriksaan suhu badan sebaik memasuki premis,” katanya hari ini selepas mengadakan Operasi Bersepadu Perdana yang memberi tumpuan pencegahan jenayah dan pematuhan SOP di sekitar bandar ini.

Mengulas operasi berkenaan, beliau berkata, pihaknya mempertingkatkan pemantauan sempena sambutan Tahun Baharu Cina yang memberi tumpuan kepada membanteras jenay4h di bank dan kedai emas.

“Ini kerana dua premis berkenaan menjadi sasaran penjenayah. Sebanyak 15 pasukan unit kereta peronda (MPV) ditugaskan melakukan pemantauan SOP di daerah ini secara berkala,” katanya.

sumber berita harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending