Jangan Terima Barang Yg Kita Tidak Pesan. Penjelasan Peguam Ini Buka Mata Ramai, Apa Itu ‘Fake Order’ - Rentas Asia
Connect with us

Uncategorized

Jangan Terima Barang Yg Kita Tidak Pesan. Penjelasan Peguam Ini Buka Mata Ramai, Apa Itu ‘Fake Order’

Published

on

Jangan terima barangan yang tidak kita pesan. Takut-takut discam!

Semalam sekitar jam 2 petang, ada syarikat penghantaran yang menghubungi saya.

Katanya hendak buat penghantaran di pejabat tetapi pejabat saya tutup kerana PKP. Saya tanya barangan apa yang hendak dihantar?

Saya memang ada buat pesanan tetapi bukan dihantar ke pejabat, sepatutnya dihantar ke rumah saya. Saya minta gambar bungkusan.

Dia kata tak pasti dan biar dia semak semula dengan pengurusnya. Dia hantar gambar bungkusan.

Katanya maaf gambar tidak berapa jelas dan hanya itu sahaja gambarnya. Dia beritahu lagi “Bungkusan ni kecik je”

Saya minta masa untuk saya semak semula, benarkah saya ada buat pesanan. Memang saya tidak pesan tapi manalah tahu anak saya tertekan skrin telefon atau mungkin saya tersalah tekan secara tidak sengaja. Manalah tau.

Saya semak, memang ada beli projector tetapi sebulan yang lalu. Barangnya pun sudah sampai dan sudah digunakan pun.

Kemudian saya hantar voice note “Dik, confirm bukan akak punya jangan hantar. Entah orang lain punya.

Boleh semak tak semula dengan platform tu barang apa?”

Penghantar ini semak dan kemudian hantar gambar projector yang kononnya dipesan oleh saya.

Katanya “Ini fake order kak, barang ini RM1,324 untuk 5 unit. Akak order sampai 5 unit. Kalau akak nak cancel pun boleh. Betul ke akak order? Or saya cancel je”.

” Cancel je dik, akak memang tak nak ambil sebabnya, nanti kalau ada dekat tangan kita, kalau rosak atau apa-apa jadi. Kita pula ganti. Kalau kita terima pulak tapi tak order nanti kena bayar pula. Liabiliti ni semua”, sempat saya berhujah dari sudut pandangan undang-undang.

” Betul kak, manager saya pun cakap ini fake order kak. Barang ini kecik sangat, harga pula sampai RM1,300 lebih. Barang tu saya kasi cancel sahaja kak”

Fuh! Lega. Selesai satu masalah. Saya jadi lebih paranoid kerana scam pembelian online ini macam-macam.

Ada pernah sekali dahulu, saya diminta nasihat oleh mangsa penipuan pembelian online. Dia beli laptop di platform e-dagang tetapi selepas pesanan masuk, penjual terus menghubunginya memaklumkan stok habis.

Penjual menawarkan model lain dan meminta pembeli batalkan pesanan di platform e-dagang tersebut.

Selepas pesanan dibatalkan, penjual meminta agar segala urusan perlu diteruskan dengan penjual secara terus tanpa melalui platform itu.

Pembeli pun percaya dan telah membuat bayaran beberapa ribu ringgit bagi pembelian laptop kepada penjual. Sudahnya penjual cabut lari dan barangan pun tak dapat. Kena tipu.

Sebab saya ini selalu dirujuk kes-kes penipuan dan sering memberikan nasihat, jadi level scam alert saya tinggi atau mudah kata saya jadi paranoid. Tambah-tambah lagi saya memang yakin tidak pernah buat pesanan.

Apa itu ‘fake order’?

Saya pun google lah “Apa itu fake order?” 2 3 kali juga budak penghantar itu sebut fake order. Rupa-rupanya teknik ini dipanggil sebagai Brushing e-commerce.

Caranya adalah peniaga akan menciptakan fake akaun dengan menggunakan butiran peribadi kita dan membuat pesanan online barangan yang hendak dibeli daripada kedainya sendiri di atas platform e-dagang.

Kemudian apabila pesanan dibuat oleh fake akaun kita, mereka akan membuat penghantaran barangan kepada kita di alamat kita. Barang dihantar juga fake dengan menggunakan kotak kosong atau barangan yang kecil.

Apa faedahnya kepada penjual? Apa mereka dapat dengan membuat kegiatan ini. Begini, jumlah jualan boleh menaikkan rating sesuatu penjual dalam platform e-dagang.

Lagi banyak fake order, lagi banyak nampak jualannya. Apabila rating adalah menaik, ini boleh meningkatkan jualan mereka berbanding penjual lain.

Jadi sebab itulah mereka sanggup hendak membuat kerja fake order ini.

Pancingan atau taktik mereka selalu mengena. Yelah, siapa tak nak barang free. Dengar pula ribuan ringgit. Kita pun pakai terima sajalah. Sebab itu cara ini berkesan untuk mereka menunjukkan peningkatan barangan jualan sekaligus menaikkan rating.

Rupa-rupanya di Amazon banyak kes begini. Banyak artikel dan pesanan dikeluarkan. Saya pula, kalau barang saya tidak pesan, entah free atau tidak, seram juga hendak ambil. Entah apa yang diisi dalam kotak.

Kalau jadi mangsa scam fake order ini, memanglah kerugian itu nampak tidak banyak, mereka hanya hendak menggunakan untuk rating tetapi kalau lebih dasyat scammer ini berlarutan. Bagaimana?

Misalnya selepas dapat bungkusan, anda dihubungi pula kononnya pemilik barangan. Pemilik ini meminta anda pulangkan semula barangan yang sepatutnya dibeli olehnya yang telah tersalah hantar kepada anda.

Kononnya, dia dapat makluman anda yang ambil barang itu. Yang kita pula bukan dapat barang tetapi kotak kosong sahaja.

Kita bagi alasan kita tidak terima apa-apa, dia tak mahu terima dan bergaduh dan ugut ambil tindakan. Sudahnya kita takut, kita bayar. Manalah tahu. Kemungkinan itu ada. Siapa suruh setuju terima barang bukan milik kita?

Scammer ini semakin lama semakin macam-macam akalnya. Sebab otaknya itu memang bergeliga bab menipu, ada sahaja usaha dan kreativiti baru hendak menipu. Mereka boleh menyamar jadi polis, jadi kastam dan lain-lain.

Manalah tahu fake order ini, boleh sampai ke tahap ada yang hubungi itu barangnya dan minta pulangkan balik. Yang kita pun gatal tangan menerima.

Yang menjadi persoalannya, bermakna segala data kita seperti nama penuh, alamat penghantaran dan juga nombor telefon boleh disalahgunakan.

Itu yang sehingga boleh membuat pesanan fake menggunakan nama kita, dihantarkan ke alamat kita. Bahaya begini.

Hati-hati. Kalau scammer itu penipu, biar otak kita lebih bergeliga selangkah lebih, supaya kita tidak mudah ditipu dan dijadikan mangsa. Sentiasa beringat.

Sumber:fb Nor Zabetha

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba cadang tempoh kuarantin 3 hari bagi menteri, sekali kena sound dgn pakar

Published

on

Pakar peny4kit berj4ngkit Dr Adeeba Kamarulzaman membantah cadangan Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba agar tempoh kuarantin selama tiga hari bagi menteri mungkin diperluas kepada ahli perniagaan atau orang awam di masa hadapan.

“Saya sama sekali tidak menganggap ini idea yang baik. Lebih baik tak ada kuar4ntin langsung,” kata Adeeba, yang merupakan anggota pasukan petugas penceg4han C0vid-19 Selangor (STFC).

Adham berkata penetapan kuarantin selama tiga hari, yang ketika ini hanya dikuatkuasa di kalangan menteri, mungkin akan diperluas bagi membuka sektor ekonomi.

Adeeba bagaimanapun berkata orang ramai memahami keperluan untuk membuka semula ekonomi tetapi perkara itu hanya boleh dicapai dengan menangani wabak tersebut terlebih dahulu.

“Peraturan (kuarantin) 10 hari ada sebab. Ini berdasarkan pada apa yang kita ketahui sekarang tentang virus, tempoh risiko penularan, bagaimana penyakit ini muncul.

“Seterusnya, ada kebimbangan seluruh dunia mengenai pengembangan varian dan apa kesannya terhadap vaksin semasa.

“Oleh itu, pembukaan sempadan secara sembarangan juga bukanlah idea yang baik. Memilih ekonomi berbanding kesihatan atau sebaliknya adalah dikotomi pal. su,” katanya di Twitter.

Dia juga meminta agar kerajaan membuat keputusan berdasarkan penemuan Sains.

Beberapa ahli parlimen semalam menuntut agar kerajaan menjelaskan keputusan untuk membenarkan menteri dikuar4ntin hanya selama tiga hari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan tempoh inkubasi C0vid-19 adalah antara dua hingga 10 hari.

Malaysia akan menerima bekalan v4ksin C0vid-19 pertama pada akhir bulan ini dan proses v4ksinasi akan bermula pada bulan Mac.

Terdapat kebimbangan bahawa beberapa v4ksin mungkin tidak berkesan terhadap varian baru C0vid-19 yang sudah bermut4si.

Afrika Selatan minggu ini menghentikan program vaksinasi AstraZeneca setelah data menunjukkan ia memberikan perlindungan minimum terhadap varian baru vir. us berkenaan.

Pihak berkuasa Afrika Selatan kemudian berkata mereka akan memulakan proses v4ksinasi secara bertahap untuk memerhatikan keputusan awal

Kementerian Kesihatan cadang teruskan sekatan rentas negeri, daerah

Kementerian Kesihatan mencadangkan larangan rentas negeri dan daerah dikekalkan susulan kejayaannya menurunkan jumlah kes dan kadar kebolehj4ngkitan C0vid-19.

“Hari ini cuma 10 hari bulan, (perintah kawalan pergerakan) masih berbaki 18 hari.

“Kita mohon rentas negeri dan daerah dikekalkan macam sekarang.

“Keupayaan untuk kita landaikan keluk Covid-19 ini penting diteruskan,” katan Menteri Kesihatan Adham Baba dalam sidang media hari ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Selepas CEO KWSP Bertukar, Hari Ini Keluar Satu Berita Gembira Untuk i-Sinar Kategori 2

Published

on

Kuala Lumpur: Kementerian Kewangan dijangka mengumumkan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat Isnin depan, menurut sumber yang rapat dengan perb.incangan tersebut.

Tambah sumber Astro AWANI itu, perbincangan masih dijalankan bagi mencari jalan untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyediakan peruntukan bagi pengeluaran tanpa syarat.

“MoF (Kementerian Kewangan) nyatakan vet0 untuk menyokong pelaksanaan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat. KWSP sedang berb.incang tentang jumlah sebenar pengeluaran i-Sinar tanpa syarat.

“Perkiraan awal mendapati, KWSP jangkakan memerlukan RM 108 bili0n berbanding RM 55 bili0n jika i-Sinar bersyarat,” kata sumber itu lagi.

Sumber berkenaan turut memaklumkan, mesyuarat KWSP kini tertumpu kepada st.ruktur pembayaran termasuk sekiranya ia dibayar secara bersekali.

“Jika dibuat bayaran sekali, KWSP perlu menarik beberapa pelaburan di luar negara untuk meny0kong pr0ses pembayaran itu,” kata sumber tersebut.

Astro AWANI dimaklumkan, KWSP juga sedang meneliti pelaburan yang boleh dit.arik kembali bagi menjayakan i-Sinar.

Sementara itu, sumber yang sama mena.fikan dak.waan kononnya pertukaran Ketua Pegawai Eksekutif KWSP adalah disebabkan tidak selari dengan hasrat MoF.

Astro AWANI sedang menghubungi Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz untuk mendapatkan pengesahan.

Sumber : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Ini Amar4n Kepada Netizen Sekiranya Ini Makan Di Kedai. Premis Juga Akan Dikenakan Tind4kan Juga

Published

on

KUANTAN: Polis memberi amar4n kepada pelanggan di restoran, kedai makan dan gerai supaya tidak bertindak mencantumkan meja ketika berada di premis berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali, berkata, tindakan mencantumkan meja melebihi dua orang seperti yang ditetapkan boleh dikompaun kerana melangg4r Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sehubungan itu, katanya, pelanggan yang berada di premis makanan diminta mematuhi SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu dua pelanggan setiap satu meja.

“Saya beri amar4n bahawa polis akan bertindak tegas dengan mengeluarkan kompaun sekiranya didapati ada pelanggan yang mencantumkan meja. Patuhi SOP termasuk mengisi maklumat dan melakukan pemeriksaan suhu badan sebaik memasuki premis,” katanya hari ini selepas mengadakan Operasi Bersepadu Perdana yang memberi tumpuan pencegahan jenayah dan pematuhan SOP di sekitar bandar ini.

Mengulas operasi berkenaan, beliau berkata, pihaknya mempertingkatkan pemantauan sempena sambutan Tahun Baharu Cina yang memberi tumpuan kepada membanteras jenay4h di bank dan kedai emas.

“Ini kerana dua premis berkenaan menjadi sasaran penjenayah. Sebanyak 15 pasukan unit kereta peronda (MPV) ditugaskan melakukan pemantauan SOP di daerah ini secara berkala,” katanya.

sumber berita harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending