"Kami bukan Anjing dan Pencacai Najis" - Petugas Kesihatan Kecewa Dihina - Rentas Asia
Connect with us

Malaysia

“Kami bukan Anjing dan Pencacai Najis” – Petugas Kesihatan Kecewa Dihina

Published

on

Kami bukan Anjing dan Pencacai Najis - Petugas Kesihatan Kecewa Dihina

Semalam secara rasmi Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia memaklumkan terdapat sebanyak 4228 kes CoV-19 telah direkodkan di Malaysia. Dengan semalam penambahan sebanyak 109 kes baru. Pada sidang media laporan CoV-19 ini, Dr Noor Hisham mengatakan bahawa beberapa hari ini, kes positif baru CoV-19 lebih rendah berbanding pesakit CoV-19 yang pulih.

Kes “Sembuh” terus mengatasi “Kes positif baru CoV-19” – Kementerian Kesihatan Malaysia

Kementerian Kesihatan Malaysia turut menyatakan bahawa terdapat beberapa kluster menjadi punca penyebaran pandemik dunia itu. Ini bermula dengan kluster tabligh yang berkumpul di Masjid Petaling Jaya menjadi kluster dengan peratusan tertinggi.

Disebabkan itu, di dada akhbar kluster ini menjadi topik utama pada sebelum ini. Selepas kluster ini hampir habis diperbincangkan selepas ramai diantara mereka telah ditahan di Hospital dan ramai juga sudah dibenarkan pulang, kini muncul pula kluster luar negara yang menjadi buah mulut warganet. Banyak perkara yang kurang baik mengenai kluster ini menjadi santapan kepada warganet untuk diperbincangkan.

Hina Petugas Kesihatan

Antara yang menjadi topik mengenai kluster ini adalah ada segelintir besar daripada mereka menghina petugas-petugas kesihatan atau petugas di barisan hadapan.

“KKM Gagal Lindungi Barisan Hadapan” – Doktor Swasta Gesa Noor Hisham Turun Padang

Menurut seorang doktor yang dikenali sebagai Dr. Sakinah Sulong meluahkan rasa kekesalannya terhadap golongan kluster ini. Sebilangan besar daripada mereka ini bersikap sombong semasa mereka menjalani ujian saringan. Jauh berbeza dengan kluster jemaah tabligh. Menurut Doktor Sakinah, Jemaah tabligh lebih memberi kerjasama yang baik kepada para petugas kesihatan.

Petugas Kesihatan dihina

Tambahnya lagi, terdapat sebahagian mereka menghina petugas kesihatan dengan memanggil petugas dengan perkataan kurang sopan seperti “Anjing”, “Pencacai Najis”.

Tindakan tersebut diangapnya sebarang sangat kurang ajar.

“Kami tidak kisah bekerja keras untuk menyekat CoV-19. Dan bukan kami meminta dihampar karpet merah. Tetapi betapa kami dihina hanya kerana kami cuba melakukan tugas kami. Ini sangat menyedihkan”- Dr Sakinah

petugas kesihatan buat saringan

Beliau meminta agar masyarakat menghormati golongan barisan hadapan. Kerana mereka menjalankan tugas sebagaimana dipertanggungjawabkan kepada mereka.

“Kami petugas kesihatan hanya bertindak mengikut arahan. Buat saringan simtom dan vital sign. Buat pensampelan. Buat rujukan ke hospital seandainya perlu. Hanya untuk memastikan rakyat Malaysia yang baru sampai dari luar negeri ini selamat dan tidak menyebarkan kepada orang lain”

“Kami perlu kerja kuat sekarang. Pihak atasan selalu fikir mana nak tempatkan mereka, staf pula yang bertugas siang dan malam nak buat saringan. Bukan suka-suka”

“Tetapi nampaknya ada orang yang bagai turun kayangan ini, sombongnya bukan main, bagai dipijak-pijak maruah kami, petugas kesihatan. Memang tidak bersyukur langsung”- Kongsinya

Sumber

Malaysia

Ini cara Tebus e-Penjana RM50, Berpeluang Dapat RM300

Published

on

Cara Tebus e-Penjana RM50, Berpeluang Dapat RM300

Wah, beruntungnya rakyat Malaysia!

Insentif kerajaan dalam membantu rakyat dengan memberikan bantuan kredit e-Penjana yang bermula 31 Julai 2020 hingga 30 September 2020 dilihat begitu memberangsangkan.

Buat pengetahuan anda, bantuan kredit e-Penjana boleh ditebus Menerusi aplikasi Grab, Touch n’ Go dan juga Boost.

Ganjaran RM300 Menerusi TNG

Bagi mereka yang menebus insentif kredit itu di platform Touch n Go, mereka berpeluang menikmati ganjaran tambahan #LebihBanyakEkstra dengan nilai lebih RM300 apabila ia ditawarkan rakan niaga terdiri daripada pelbagai jenama besar, industri kecil dan sederhana serta perusahaan mikro dalam industri dan lain-lain.

Selain itu, Touch n Go turut membenarkan rakyat Malaysia menggunakan penebusan kredit RM50 e-Penjana untuk membeli tag TNG RFID atau bayaran tol.

Muat turun aplikasi MySejahtera
Jangan lupa untuk muat turun aplikasi MySejahtera dan kemas kini akaun Touch ‘n Go eWallet. Anda boleh menebus tuntutan eKYC e-Penjana RM50 anda.

Dilaporkan lebih 11 juta pengguna dan 220,000 rakan niaga di platform berkenaan dan penebusan boleh dilakukan dan diguna pakai untuk pelbagai transaksi sepanjang tempoh sah ia boleh digunakan.

Rata-rata netizan melahurkan ucapan terima kasih dan bersyukur dengan pemberian ini

Sebelum ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif yang akan dilaksanakan menerusi program e-PENJANA bernilai RM750 juta bermula bulan ini.

Inisiatif itu yang dijangka memanfaatkan kira-kira 15 juta rakyat adalah usaha kerajaan untuk menggalakkan pembayaran tanpa sentuh.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Malaysia

Kluster c0v-19 Bukit Tiram berada di dua negeri, 10 telah p0sitif

Published

on

MALAYSIA: Pada hari ini Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengesahkan bahawa mereka mengesan satu kes lagi di bawah kluster Bukit Tiram.

Kluster ini pada mulanya di temui di Johor.

Hasil daripada saringan yang telah dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, mereka kini berjaya mengesan 1 kes pertama di luar Johor.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr, Noor Hisham memaklumkan bahawa sehingga hari ini sebanyak 135 telah disaring.

Daripada 135 orang tersebut, KKM berjaya mendapati 10 kes dikesan positif cov-19.

Manakala 124 orang lagi negatif dengan 1 kes sedang menunggu keputusan dari pejabat kesihatan.

“Daripada sepuluh kes positif, 4 orang adalah bukan warganegara Malaysia. Kes positif yang dilaporkan ini (kes ke-8,977) merupakan kontak rapat kepada kes positif ke-8,893 dari Johor.

“Melalui siasatan dan aktiviti pengesanan kontak rapat secara aktif yang dijalankan Pusat Kesihatan Daerah.

Kes positif ke-8,893 didapati menginap di rumah kes ke-8,897 pada 16 Julai sehingga 19 Julai lalu di Selangor,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Disebabkan itu, kes telah dikenal pasti dan diberikan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah.

Untuk pengetahuan semua, ujian saringan cov-19 kali kedua telah dibuat apabila kes ke-8977 mengalami gejala batuk dan sakit tekak.

Dia telah didapati positif dan kini sedang dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Berikut kami kongsikan gambar pecahan kontak rapat mengikut negeri.

“Aktiviti pengesanan akan dilaksanakan segera terhadap semua kontak rapat dan individu yang menghadiri pusat keagamaan yang dikenal pasti.

“Individu yang berisiko tinggi atau berkait rapat dengan kumpulan ini digalakkan untuk menjalankan saringan COV-19 secara kendiri.

“Sekiranya mempunyai gejala, segera hubungi klinik kesihatan atau pejabat kesihatan daerah yang terdekat untuk mendapatkan rawatan,” katanya dalam sidang media COV-19, di sini hari ini.

Kluster ini telah dikenalpasti apabila terdapat dua (2) kes positif yang telah dilaporkan di sebuah pusat keagamaan di Taman Bukit Tiram, Johor.

Kedua-dua kes positif (iaitu kes ke-8868 dan kes ke-8869) yang dikesan dalam kluster ini merupakan bukan warganegara yang menetap di Malaysia dan merupakan kakitangan pusat tersebut.

Kedua-dua kes positif ini telah mula mengalami gejala pada 15 Julai 2020 namun tidak mendapatkan rawatan segera di mana-mana fasiliti kesihatan.

Kemudiannya mereka telah membuat saringan COV19 dan dikesan positif pada 24 Julai 2020.

Sehingga 25 Julai 2020, terdapat dua (2) kes positif dan 10 orang kontak rapat telah dikenalpasti dalam kluster ini.

Semua 10 orang kontak rapat telah disaring dan masih menunggu keputusan.

Siasatan dan akitiviti pengesanan kontak rapat secara aktif (active case detection) sedang diteruskan.

Punca jangkitan kluster masih di dalam siasatan.

SUMBER

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading

Malaysia

Lagi untuk rakyat! mulai es0k E-Dompet bernilai RM50 boleh dit3bus, ini cara mendapatkannya

Published

on

Kementerian Kewangan hari ini mengumumkan pelancaran program RM750 juta kredit ePENJANA, iaitu salah satu inisiatif di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (PENJANA). Ia bertujuan untuk membantu merancakkan perbelanjaan pengguna di Malaysia.

Menerusi program ini, setiap pemohon yang layak akan menerima kredit RM50 ePENJANA mulai 31 Julai 2020.

Dalam program ini juga, terdapat tiga penyedia perkhidmatan e-Dompet yang terpilih untuk melaksanakan inisiatif ini. Antaranya adalah Touch ‘n Go eWallet, Boost, dan GrabPay. Ia turut dilaksanakan dengan kerjasama aplikasi pengesanan kontak Covid-19 MySejahtera.

Bagi rakyat Malaysia yang ingin memohon kredit tersebut, pemohon perlu memuat turun salah satu dari tiga e-Dompet itu, serta memuat turun dan menggunakan aplikasi MySejahtera.

Inisiatif ini terbuka kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas serta berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun. Pemohon layak menebus RM50 kredit ePENJANA daripada salah satu penyedia perkhidmatan e-Dompet terpilih.

Selain itu, ia turut dipadankan dengan insentif tambahan bernilai RM50 dalam bentuk rebat tunai (cash back), baucar dan/atau mata ganjaran sepanjang tempoh kempen ini berlangsung iaitu dari 31 Julai hingga 24 September 2020. Sementara tarikh akhir penggunaan ePENJANA adalah pada 30 September 2020.

Sumber: Menteri Kewangan Malaysia | siakap keli

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading

Trending