Pelanggan Ini B3rang, Bila Terima Bungkusan Di Baluti Seluar D4lam - Rentas Asia
Connect with us

Uncategorized

Pelanggan Ini B3rang, Bila Terima Bungkusan Di Baluti Seluar D4lam

Published

on

Sebelum ini, tular di media sosial video pekerja syarikat kurier membaling bungkusan pelanggan selepas dipercayai mogok susulan majikan mengurangkan komisen kerja.

Rakaman video berdurasi 15 saat di salah sebuah hub kurier syarikat itu turut menunjukkan lambakan timbunan bungkusan yang difahamkan mengalami kelewatan penghantaran.

Video itu mendapat pelbagai reaksi netizen dan pelanggan yang kesal dengan tindakan pekerja terbabit kerana dikhuatiri akan mer0sakkan barangan dalam bungkusan.

Hari ini tular lagi kes melibatkan penghantaran barang pellangan di mana pelanggan mendakwa menerima bungkusan dalam keadaan yang mem4lukan

Menurut masej yang tular, barangan tersebut di balut dengan menggunakan sehelai seluar d4lam berwarna pink.

Tidak dapat di pastikan siapa yang bersalah dalam hal ini, sama ada pengjual itu sendiri atau syarikat penghantaran terbabit

TERKEDU, beli kotak pensil percuma seluar dalam wanita. Itu yang dialami seorang wanita yang berkongsi pengalaman menerima bungkusan yang dibalut dengan seluar da.lam.

Menerusi perkongsian di Facebook, Mamaayu Admia Ayunormaslinda menyatakan tindakan itu sangat mela.mpau walaupun barangan yang diterimanya dalam keadaan baik.

Berikut status yang di muat naik 

“Sangat mengecewakn kami sebagai seller dn juga Customer

“Hari ni barang yang husband order sampai

“Dengan box dibalutkan menggunkan seluar dalam ni. Sangat2 melampau.

“Barang memang dalam keadaan baik

“Kotak kemek habis saya tak kisah sangat

“Tapi kenapa sampai dalam keadaan mcm ni.

“Pihak atasan J&T tolong selesaikan masalah ini. Hak saya sebagai pengguna

“Jangan kerana nila setitik habis susu sebelanga.

Kredit: Mamaayu Admia Ayunormaslinda

Sementara itu di ruangan komen, terdapat pelbagai reaksi dari warga net ada yang beranggapan syarikat penghantar tidak bers.alah dan mendakwa penjual yang bersa.lah.

“Kalau i rider nak hantar benda macam ni , ingat ke i nak hantar barang ? mem.alukan diri sendiri siap kena ma.rah siapa nak hnatar ? Kak pakai logic sikit ya kalau membuat fitn.ah kepada courier,” kata Andre Hoe.

“Fitn4h ke ni ha…. Takkanlah awak terima je kalau betul brother jnt tu hantar depan mata awak camni rupa…. Biar betul…,” kata Nor Adila Ali.

Apa-apa pun kita tunggu penjelasan yang selanjutnya dari pihak terbabit

TIPS HANTAR BARANG PELANGGAN.

Haa bagi yang baru berjinak dengan berniaga online ni pastu proses menghantar barang kepada pelanggan ini ada dua kaedah samada secara penghantaran (kita pergi hantar sendiri) atau melalui pos.

Mungkin bagi yang baru berjinak dalam perniagaan ini akan rasa bimbang macam mana nak uruskan penghantaran barang kepada pelanggan secara pos. Antara yang korang kena lalui antaranya fasa pembungkusan, fasa pengeposan/penghantaran dan maklumkan status penghantaran kepada pelanggan.

1. Fasa Pembungkusan

Fasa ni sangat lah penting. Korang kena check betul kualiti barang dalam keadaan bank sebelum packing untuk pos atau delivery. Bagi kaedah delivery biasanya pelanggan akan memilih COD (cash on delivery- bayar masa dapat barang) atau kalau yang dah biasa berurusan dengan kita dia akan transfer duit dan tunggu kita hantar barang sahaja. Tips untuk ambil hati pelanggan, korang selit la skit free gift kosnya tak lah mahal boleh cari kat kedai ECO. Pastu pelanggan akan berbunga bunga hati bila dapat free gift, kalau boleh yang sesuai dengan produk dia beli. So diorang boleh guna sekali. Contoh free gift banyak Ada dapat beg, eye brow pencil dapat kurma, dapat pin shawl haaa memang berbunga hati pelanggan terus nak repeat lagi

Untuk pengeposan, fasa pembungkusan ni penting. Bungkus dalam keadaan baik dan kemas supaya mengurangkan risiko barang rosak bila sampai pada pelanggan. Jangan lupa selitkan jugak free gift menarik. Kalau barang jenis berkotak korang bungkus la dengan bubble wrap at least kotak tak la remuk bila sampai ke tangan pembeli.

2. Fasa Pengeposan

Untuk pos ni saya biasa guna pos laju sebab di putrajaya ni pos laju yang dekat dan mudah. Ada 3 kaedah yang korang boleh gunakan untuk pos barang iaitu;

Sampul pra bayar ni banyak saya guna sebab mudah sangat. Beli siap siap ada yang order terus packing dan nanti boleh drop di ezi box pos laju atau kaunter pos laju. Tapi sampul ni untuk items yang kecil dan ringan tak lebih sekilo kot.Biasanya part time online seller akan guna ni sebab tak perlu nak beratur panjang dan Had kadar berat untuk sampul pra bayar boleh rujuk disini.

EZi Box pos laju ni cara nak guna dia mudah sahaja, korang ikut je arahan yang tertera kat scrin step by step kemudian scan consigment note , lepas ruang drop barang terbuka korang letak barang dan tutup ruang yang terbuka tu. Nanti resit akan keluar. Simpan resit untuk simpanan incase ada apa2. Apa yang best guna ezi box ni korang boleh guna 14/7 memang dia macam mesin ATM berfungsi je 24/7 kecuali out of service. Walau bagaimapun,rasanya pos laju akan proses untuk amek barang dalam box tu sebelum kul 4 petang hari bekerja. Hari cuti umum tu tak pasti la yer. Box ini amat memudahkan bagi anda yang menjalankan bisnes secara part time. Yelah, anda hanya ada masa selepas waktu bekerja sahaja untuk hantar barang.

Dalam perkembangan lain, Tujuh pekerja Syarikat kurier J&T Express (J&T) Perak, tampil memohon maaf berhubung insiden membaling barang pelanggan yang tular di media sosial.

Menerusi video berdurasi 57 saat dimuat naik menerusi J&T Express Malaysia – Perak, seorang pekerja itu menegaskan tiada isu dalaman atau potongan gaji membabitkan pekerja dan syarikat itu.

“Kami ingin jelaskan bahawa tiada tindakan mogok. Sekali lagi kami memohon maaf kerana menjejaskan nama syarikat dan barang pelanggan rakyat Malaysia.

“Kami sedaya upaya akan proses dan hantar barang pelanggan secepat mungkin,” katanya dalam rakaman video itu.

Terdahulu, J&T dalam satu kenyataan menjelaskan, insiden itu berlaku disebabkan sistem pengagihan bonus yang kurang jelas dalam kalangan kakitangan jabatan sehingga menjadi pu.nca kejadian m0gok serta tindakan membaling barangan milik pelanggan oleh kakitangan syarikat itu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba cadang tempoh kuarantin 3 hari bagi menteri, sekali kena sound dgn pakar

Published

on

Pakar peny4kit berj4ngkit Dr Adeeba Kamarulzaman membantah cadangan Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba agar tempoh kuarantin selama tiga hari bagi menteri mungkin diperluas kepada ahli perniagaan atau orang awam di masa hadapan.

“Saya sama sekali tidak menganggap ini idea yang baik. Lebih baik tak ada kuar4ntin langsung,” kata Adeeba, yang merupakan anggota pasukan petugas penceg4han C0vid-19 Selangor (STFC).

Adham berkata penetapan kuarantin selama tiga hari, yang ketika ini hanya dikuatkuasa di kalangan menteri, mungkin akan diperluas bagi membuka sektor ekonomi.

Adeeba bagaimanapun berkata orang ramai memahami keperluan untuk membuka semula ekonomi tetapi perkara itu hanya boleh dicapai dengan menangani wabak tersebut terlebih dahulu.

“Peraturan (kuarantin) 10 hari ada sebab. Ini berdasarkan pada apa yang kita ketahui sekarang tentang virus, tempoh risiko penularan, bagaimana penyakit ini muncul.

“Seterusnya, ada kebimbangan seluruh dunia mengenai pengembangan varian dan apa kesannya terhadap vaksin semasa.

“Oleh itu, pembukaan sempadan secara sembarangan juga bukanlah idea yang baik. Memilih ekonomi berbanding kesihatan atau sebaliknya adalah dikotomi pal. su,” katanya di Twitter.

Dia juga meminta agar kerajaan membuat keputusan berdasarkan penemuan Sains.

Beberapa ahli parlimen semalam menuntut agar kerajaan menjelaskan keputusan untuk membenarkan menteri dikuar4ntin hanya selama tiga hari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan tempoh inkubasi C0vid-19 adalah antara dua hingga 10 hari.

Malaysia akan menerima bekalan v4ksin C0vid-19 pertama pada akhir bulan ini dan proses v4ksinasi akan bermula pada bulan Mac.

Terdapat kebimbangan bahawa beberapa v4ksin mungkin tidak berkesan terhadap varian baru C0vid-19 yang sudah bermut4si.

Afrika Selatan minggu ini menghentikan program vaksinasi AstraZeneca setelah data menunjukkan ia memberikan perlindungan minimum terhadap varian baru vir. us berkenaan.

Pihak berkuasa Afrika Selatan kemudian berkata mereka akan memulakan proses v4ksinasi secara bertahap untuk memerhatikan keputusan awal

Kementerian Kesihatan cadang teruskan sekatan rentas negeri, daerah

Kementerian Kesihatan mencadangkan larangan rentas negeri dan daerah dikekalkan susulan kejayaannya menurunkan jumlah kes dan kadar kebolehj4ngkitan C0vid-19.

“Hari ini cuma 10 hari bulan, (perintah kawalan pergerakan) masih berbaki 18 hari.

“Kita mohon rentas negeri dan daerah dikekalkan macam sekarang.

“Keupayaan untuk kita landaikan keluk Covid-19 ini penting diteruskan,” katan Menteri Kesihatan Adham Baba dalam sidang media hari ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Selepas CEO KWSP Bertukar, Hari Ini Keluar Satu Berita Gembira Untuk i-Sinar Kategori 2

Published

on

Kuala Lumpur: Kementerian Kewangan dijangka mengumumkan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat Isnin depan, menurut sumber yang rapat dengan perb.incangan tersebut.

Tambah sumber Astro AWANI itu, perbincangan masih dijalankan bagi mencari jalan untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyediakan peruntukan bagi pengeluaran tanpa syarat.

“MoF (Kementerian Kewangan) nyatakan vet0 untuk menyokong pelaksanaan pengeluaran i-Sinar tanpa syarat. KWSP sedang berb.incang tentang jumlah sebenar pengeluaran i-Sinar tanpa syarat.

“Perkiraan awal mendapati, KWSP jangkakan memerlukan RM 108 bili0n berbanding RM 55 bili0n jika i-Sinar bersyarat,” kata sumber itu lagi.

Sumber berkenaan turut memaklumkan, mesyuarat KWSP kini tertumpu kepada st.ruktur pembayaran termasuk sekiranya ia dibayar secara bersekali.

“Jika dibuat bayaran sekali, KWSP perlu menarik beberapa pelaburan di luar negara untuk meny0kong pr0ses pembayaran itu,” kata sumber tersebut.

Astro AWANI dimaklumkan, KWSP juga sedang meneliti pelaburan yang boleh dit.arik kembali bagi menjayakan i-Sinar.

Sementara itu, sumber yang sama mena.fikan dak.waan kononnya pertukaran Ketua Pegawai Eksekutif KWSP adalah disebabkan tidak selari dengan hasrat MoF.

Astro AWANI sedang menghubungi Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz untuk mendapatkan pengesahan.

Sumber : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Ini Amar4n Kepada Netizen Sekiranya Ini Makan Di Kedai. Premis Juga Akan Dikenakan Tind4kan Juga

Published

on

KUANTAN: Polis memberi amar4n kepada pelanggan di restoran, kedai makan dan gerai supaya tidak bertindak mencantumkan meja ketika berada di premis berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali, berkata, tindakan mencantumkan meja melebihi dua orang seperti yang ditetapkan boleh dikompaun kerana melangg4r Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sehubungan itu, katanya, pelanggan yang berada di premis makanan diminta mematuhi SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu dua pelanggan setiap satu meja.

“Saya beri amar4n bahawa polis akan bertindak tegas dengan mengeluarkan kompaun sekiranya didapati ada pelanggan yang mencantumkan meja. Patuhi SOP termasuk mengisi maklumat dan melakukan pemeriksaan suhu badan sebaik memasuki premis,” katanya hari ini selepas mengadakan Operasi Bersepadu Perdana yang memberi tumpuan pencegahan jenayah dan pematuhan SOP di sekitar bandar ini.

Mengulas operasi berkenaan, beliau berkata, pihaknya mempertingkatkan pemantauan sempena sambutan Tahun Baharu Cina yang memberi tumpuan kepada membanteras jenay4h di bank dan kedai emas.

“Ini kerana dua premis berkenaan menjadi sasaran penjenayah. Sebanyak 15 pasukan unit kereta peronda (MPV) ditugaskan melakukan pemantauan SOP di daerah ini secara berkala,” katanya.

sumber berita harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending