Kakak Suka Pakai Pakaian MenjolokMata Sampai Nampak Semua Benda, Masa Dia Nak Kahwin Ibu Tak Amik Tahu Langsung, Akhrnya Satu Hari Tu Ini Yg Terjadi Pada Kakak - Rentas Asia
Connect with us

Kisah Benar

Kakak Suka Pakai Pakaian MenjolokMata Sampai Nampak Semua Benda, Masa Dia Nak Kahwin Ibu Tak Amik Tahu Langsung, Akhrnya Satu Hari Tu Ini Yg Terjadi Pada Kakak

Published

on

Firstly I minta maaf sebab cerita ni agak panjang. Kisah nya bila nak kata parents tak didik, tapi bila dah besar panjang perangai berubah jadi teruk. Kakak I salah sorang manusia mcm ni. Dari kecik kami adik beradik semua diajar jadi pembersih, tolong buat kerja rumah, bila dah besar berbakti kpd parents, n macam2 lagi didikan yang basic serta nilai2 murni.

Tapi bila umur dia mencecah 30, perangai dia byk berubah. I setuju Pn Melati ckp yang org mcm adik dia ni “dibenci dlm diam”. Sebab I memang ada rasa benci yang amat sangat pada perangai my sister. Ada satu masa dulu sebelum dia kahwin, dia buat my mom mcm maid dia. Baju dia semua my mom yang kena uruskan. Dia reti campak je dalam laundry basket and my mom la yang basuh, gosok, lipat and simpan semua baju dia. Dia balik rumah lepas kerja terus tidur.

Weekend pun tak lekat kat rumah. Rambut yang berkumpul atas lantai bilik and bilik air nak kutip buang dalam tong sampah pun dia tak boleh buat. Satu apa tak tolong. Acah ma’am besar dekat rumah parents sendiri. Lama2 my mom pun tak tahan la so dia biar je baju dia tak bergosok and berlipat. Padan muka.

Selalunya mak2 ni ada rasa excited + sedih sebab anak nak kahwin kan. Tapi my mom ckp dia tak rasa sedih langsung bila my sister nak kahwin. Dia rasa lega sebab my sister keluar drpd rumah dia. Skrg ni kakak I dah 40-an tapi perangai pengotor, pemalas, biadap tu masih ada. Dia bukan spesis melawan cakap tapi dia jenis suka buat muka and suka mengeluh. Sebelum kahwin my mom pernah tegur dia elok2 seluar dia ketat melampau sampai masuk celah tuu. Itu pun dia buat muka. Kalau dimarah cebik. Dia punya perangai mengada tu memang nak mintak penampar.

Ada skali tu my mom nak tegur dia pasal something yang penting. Memandangkan dia dah besar panjang and dah jadi mak dah, my mom tak nak la marah2. Nak ckp pun dengan husband dia skali. Lagipun marah2 ni penat, stress and mengeruhkan keadaan je.

So my mom tegur elok2 je dengan nada bercerita siap gelak2 lagi sebab nak make sure tak ada nada marah2. Sebagai seorang ibu, my mom yang ada perasaan nak jaga hati anak sendiri. Tapi my sister time tu la dia nak bangun duduk mengemas bag dia dengan menghempas2 barang and tak pandang langsung my mom. Depan anak and husband dia pulak tu dia buat perangai mcm tu. Elok sgt la tu. Esok lusa anak dia ikut perangai dia memang padan muka.

My mom ckp dia memang dari kecik lagi perangai dia tak boleh ditegur langsung. Acah perfect. Dulu sebelum dia kahwin masa dia nak tukar kereta baru, dia merungut2 sebab dia tak cukup duit. My parents bukannya org senang tapi atas dasar sayangkan anak and rasa kesian, my dad top up duit so that dia dapat beli kereta idaman dia.

Fast forward to 10 years later, dia boleh lupa pertolongan my dad. So korang boleh agak la yang dia belum bayar balik lagi my dad sebab dalam otak dia, apa yang dia ingat is dia beli kereta tu semua guna duit dia sendiri.

On top of duit beli kereta tu, dia jgk berhutang dengan my parents berpuluh2 ribu ringgit yang skrg ni dah masuk bertahun2 satu sen pun dia tak pernah bayar. Dia buat tatau je. Kalau tak mampu, duduk bincang la dengan parents, mintak maaf tak mampu bayar lagi. Ini sekali pun tak pernah. Bukannya kena bayar semua sekaligus. Bayar sikit2 setiap bulan pun tak apa. Kalau hutang dengan bank tau pulak bayar.

Tak cukup dengan berhutang, amekk duit my mom pun pernah. Dah la tak balas jasa mak bapak, kenang budi dorang pun tidak. Parents kita kerja kuat siang malam simpan duit untuk keperluan anak2, utk bekalan hari tua, utk dorang enjoy duit sendiri setelah penat bekerja and supaya tak menyusahkan anak2. Tapi my sister boleh selamba buat perangai celaka tak kisah and tak kesian langsung pada parents sendiri.

Dari dulu sampai skrg kalau dia nak komplen pasal keadaan ekonomi dia, sepuluh jam tak habis komplen mcm dia je la laki bini dua org yang tak cukup duit. Orang kalau betul2 duit tak cukup, tak ada beli mainan untuk anak2 setiap minggu, selalu pergi tengok wayang dengan budak2, berdating laki bini pergi tempat yang my parents dengan I pun tak mampu pergi and tak ada nya nak masukkan anak dalam kelas menari yang bukannya penting mana pun. Kelas memasak ke kelas taekwando ke ok la banyak faedah.

Memang mainan yang dia beli tu bukan mahal tapi kalau setiap minggu beli sebulan total jadi 50 ringgit jgk. 50 ringgit tu boleh je tolak hutang kalau ikhlas nak bayar. And kalau betul2 tak mampu, tak jadi apa pun budak2 tu tak dapat mainan, tak tengok wayang and tak belajar menari.

Benda2 mcm ni sebenarnya tak ada isu pun sebab itu duit dia, so apa dia buat, apa dia beli and kat mana dia makan dengan duit dia, itu hak dia. Tapi benda ni jadi isu besar sebab dia tak ada langsung rasa tanggungjawab nak berbincang pasal hutang, tak ada rasa peduli perihal kedudukan kewangan parents sendiri and tak ada rasa kasih pada parents sendiri memandangkan my dad dah pencen. Hutang dia adalah hak my parents and HUTANG ADALAH WAJIB DIBAYAR.

We all tak pasti dia ni sebenarnya acah sengkek sebab tak nak bayar hutang punya pasal, atau dia acah mewah sampai betul2 tak cukup duit. Tapi apa2 pun yang sebenarnya, laki bini ni dua2 tak reti malu. Kalau nak komplen pasal tak cukup duit and indirectly telling my parents dia tak mampu nak bayar hutang, jgn la cerita and tunjuk spend duit sana sini. Kenapa nak tambahkan skit hati dorang? Jgn curah minyak ke dalam api. Logik kan? Akal mana? Hati perut mana?

We all tau yang dia baru naik pangkat. Naik pangkat selalunya gaji pun naik kan. Happy news mcm ni org yang jujur and tak ada ulterior motive akan share dengan family. Tapi my sister tak share. We all suspek sebab dia nak terus acah sengkek sebab tak nak bayar hutang.

Bila my dad belikan makanan utk dia, dia bayar balik my dad tepat2 harga makanan dia je. Nak bagi duit lebih utk cover my dad punya share pun tak boleh. Punya la berkira. My dad yang dulu blur sikit pasal perangai dia makin lama makin nampak and adik I yang jenis cool pun dah bertambah2 rasa geram and meluat. Kakak I ni la puncanya my mom dapat bp tinggi. My mom pernah ckp kat i, i love her no matter what because she is my daughter but i don’t like her.

Bila dia dtg rumah my parents i memang rasa tak kuasa nak melayan cerita dia. Selalu nak mengata org mcm dia je yang pandai. So i selalu buat tak dengar and sibukkan diri main dengan budak2. Kengkadang tu tengok muka dia and dengar dia bercakap pun rasa meluat yang tak boleh nak describe. Tak sedar diri. Muka tak malu. Self-absorbed nak mam.

I tak tau if my sister follow or tak follow page ni. Tapi harap2 dia akan terbaca somehow. To my sister, do something about your hutang to Mama Papa, NOW. Hutang jgn ambik ringan. It’s serious in Islam. Google it. Also, sudah2 la kedekut and berkira dengan Mama Papa who have done so much for you. Cari keredhaan and keberkatan from them and from Allah. Apa2 yang you give to them, ganjaran yang Allah bagi to you will be berlipat ganda. The more you give, the more you gain.

If not in this world, in the hereafter inshaAllah dapat. Ni Mama Papa pernah ajar. Allah is still giving you a chance. Grab it and don’t waste it. We are lucky they are still around. Once they are gone, that’s it for us. Remember, Allah boleh balas to you dengan anak yang memperlakukan parents dia the way you buat dekat Mama Papa.

To all readers, jangan la kita selalu menyalahkan ibubapa bila seseorang itu berkelakuan jahat. Walaupun banyak kes kelakuan buruk manusia berpunca drpd tiada didikan sejak kecil, byk jgk kes yang didikan yang diberi hampir sempurna and sama rata tapi akhirnya anak2 yang dah dewasa berubah ke arah yang tidak baik.

Nama pun dah dewasa, dah besar panjang, so ada atau tak ada didikan kita semua dikurniakan dengan akal yang membezakan kita dengan haiwan. Kalau ada yang dapat tempias perangai my sister ni terdetik “mak bapak dia tak ajar ke?” I akan rasa teramat sedih.

– Your Sister

Kredit Artikel: Hit Media

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kisah Benar

Terima berita mak ayah terpksa ditidurkan, p0lis mnagis ketika bertugas

Published

on

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Menerima perkh4bar yang kurang enak berkaitan keluarga ketika sedang bertugas sememangnya adalah satu perkara yang amatla memb1mbangkan. Sudah tentu hari yang berlalu terasa lama dan sangat merisaukan kerana tidak dapat menatap terus sos0k ahli keluarga yang tidak bersama kita.

Men4ngis ketika bertugas

Hal ini samalah seperti satu perkongsian seorang pengguna di media sosial TikT0k dikenali sebagai @mrbulatt87 apabila memuat naik m0men sed1h yang dih4dapi seorang anggota polis apabila menerima pangg1lan memaklvmkan ibu dan bapanya terpaksa dit1durkan kerana C0v1d19.

Mak ayah juga anggota polis

Dapat dilihat anggota polis tersebut tidak dapat men4han t4ngis selepas dimaklumkan hal tersebut menerusi panggilan telefon.

Difahamkan juga, ibu bapa kepada anggota polis berken4an juga adalah merupakan anggota polis sebelum ini.

Semoga tetap kuat

Sehubvngan dengan perkongsian tersebut, rata-rata w4rganet telah meninggalkan k0men dengan menz4hirkan rasa seb4k mel1hat keadaan tersebut.

Mereka juga mengakui perkara sebegitu sememangnya sangat memeritkan lagi-lagi mendapat berita ketika sedang bek3rja.

Semoga ibu dan bapanya diberi kesembvhan seperti sedia kala.

Ker4s mana pun kita bab mak ayah tetap tew4s

Sumber: TikTok @mrbulatt87 via omm via santai viral

Video rak4man di bawah:

Kredit Artikel: IHANGAT MEDIA

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Kisah Benar

Suami baik tapi tidak berduit, sudahnya aku tewas dgn kwn ofis yg berjawatan tinggi smpai terlanjvr

Published

on

Foto sekadar hiasan. Salam admin boleh tolong siar kn kisah saya. saya pinjam fb adik saya. mintak tlg admin siar kn untuk saya mintak pendapat warga krt. assalamualaikum sahabat krt saya seorang isteri berumur 24 tahun dan perkahwinan baru masuk 3 tahun kulit putih, krus dan boleh dikatakan manis dipandang org, belum mempunyai cahaya mata. Saya ingin meminta pendapat sahabat krt mcm mana untuk bagi tahu suami tentang ape yang saya buat.

kisahnya saya berkawan dengan seorang lelaki ni iaitu teman sepejabat saya orangnya tegap , berotot dan boleh dikatakan hensem jgk.

Pada awalnya niat saya hanya berkawan tapi lama kelamaan ia menjadi serius sampaikan kami terlanjur beberapa kali tanpa pengetahuan suami. dan untuk beberapa bulan ni makin kerap kami terlanjur walau pun di pejabat.

Dia seorang yang berjawatan jugak dan selalunya saya sering pulang lewat alasannya adalah bnyak kerja di pejabat . tapi suami tak tahu ape yang saya buat dibelakang dia..

saya rasa bersalah sangat pada suami dia seorang yang baik , rajin bekerja , solat 5 waktu.

Boleh kata semua kerja rumah suami yang urus kn disebabkan saya selalu pulang lewat dan selalunya saya akan terus masuk ke bilik dan tidur .

baru baru ni kami terlanjur lagi tapi dengan seorang lagi kawannya mean kami bertiga.

saya tak nak cakap, saya cuba berubah tapi setiap kali saya tewas disebabkan pujuk rayu si dia dan kawannya.

saya pernah marah suami sebab selalu dia akan bertanya kenapa kerap kali saya balik lewat . dan macam2 alasan yang saya bagi.

saya kesian tengok dia (suami) kadang2 waktu kami tidur pun saya menangis kenangkan kesilapan saya tapi saya tak boleh nak lawan nafsu saya dan pujuk rayu mereka.

jadi tolonglah warga krt ape yang saya boleh buat untuk elak kn bende ni. saya kesian kn suami saya tapi dalam masa yang sama saya tak dapat elak kn bende ni. tlg jangan kecam saya.

Saya betol2 keliru. mohon pendapat krt ape yang perlu saya buat. terima kasih admin kerana siar kn kisah saya.

KISAH KE 2. Isteri minta ceraai atas alasan nafkah tidak cukup, bila aku tanya ada lelaki lain atau tidak, jawapan dia buat aku terkedu…

Salam min. Macam biasa tolong hide FB aku. perkahwinan kami telah melalui usia 10 tahun dan dikurniakan 3 orang puteri berusia 6 bulan hingga 9 tahun.

Awal bulan Ramadhan ya g lalu aku dikejutkan dengan permintaan dari isteri yg sangat aku sayang dan cinta selama tempoh perkahwinan kami.

Bile ditanye kenapa minta untuk dilepaskan alasannya adalah kerana dah tawar hati dengan perhubungan suami isteri kami.

Alasan lain sudah tawar hati juga adalah kerana sudah memendam lebih setahun disebabkan kami sering bergduh dan sudah jarang berkomunikasi satu sama lain.

Bila ditanya apakah dia mempunyai lelaki lain selain suaminya ini dia jawab bukan disebabkan hadirnya lelaki lain dalam hidup dia. Puas aku memujuk sampai ke saat ini namun dia masih lagi berkeras minta utk dilepaskan.

Kami juga kini sudah tidak lagi tinggal serumah kerana dia membawa diri menyewa rumah lain membawa anak kecil kami berusia yang masih lagi bayi. 2 orang lagi anak kami, kami gilir2 jaga.

walaupun si isteri sudah tiada hati lagi minta utk dilepaskan namun aku masih lagi mendoakan agar si isteri dilembutkan hati utk kembali meneruskan hubungan suami isteri ini.. aku juga memaafkan segala kesalahan n kekhilafan dirinya.

Dah bermacam usaha jugak telah aku buat utk dia kembali kepada aku dan memulakan kehidupan baru kami.. termasuk meluahkan juga masalah kami kepada keluarga mertua dan keluargaku sendiri.

Dari segi nafkah pula aku akui tidak banyak mane yang mampu aku beri kepada isteri namun aku tetap jugak memberi wang kepada isteri untuk kegunaannya berbelanja dan sebagainya.

Aku juga ada membantu melakukan kerja2 rumah seperti basuh baju, sidai baju, basuh pinggan mangkuk.

Bila ada masa terluang aku juga ade menyediakan sarapan dan memasak.. persoalannya apakah sebenarnya yang membuatkan diri dia benar2 nekad untuk meminta dilepaskan.

Dan apakah jika aku melepaskan isteri akan ade peluang kedua utk kami bersatu kembali sebagai suami isteri.

Jauh disudut hati aku masih lagi menyayangi isteri yg dikahwini 10 tahun yang lepas.. apatah lagi mengenangkan anak2 yang masih kecil serta memerlukn kasih sayang dari kedua orang tuanya..

usaha aku yang terakhir adalah berdoa dan terus berdoa semoga Allah dapat memberikan jawapan dugaan yg diberikan kepada diri aku ketika ini dan Allah mempermudahkan segala kesuliitan yg sedang aku alami ketika ini.

Ini antara komen pdas netizen untuk kisah pertama.

Neena.Awak, kalau awak baca comment saya, cuba dapatkan nasihat ustazah yang awak percaya atau rujuk terus ke pejabat agama.

Saya kesiankan suami awak. Kalau saya jadi awak, mungkin saya berterus terang dan minta untuk dilepaskan. Rasa macam tak layak bersuamikan lelaki yang baik.

Tak adil bagi dia dapat isteri yang tak dapat menjaga nafsu dan curaang. Semoga dia mendapat jodoh yang lebih baik dan setaraf dengan dia nanti. (Tapi ni cume personal opinion saya ya)

Jangan lupa bertaubat nasuha ya. Kalau lelaki office itu dugaan untuk awak. Elakkan dari berjumpa dengan si dia atau berhenti kerja.

Semoga awak dan suami sentiasa dalam rahmat Allah.

Comel. Terlanjur ni perkara tak sengaja, ni kalau dah berulang kali siap main bertiga bukan terlanjur dah namanya, tu melacur…xde rasa malu ye…yg jantan dengan kawan dia mmg la sedap pujuk rayu, barang free…

ko yang perempuan ni, yg dah jadi bini orang ni maruah letak mana..kat ofis pun jadi…kalau betul2 kesian kat suami, nak berubah,

benda pertama kau kena buat berhenti keje dan tukar semua contact number…kalau yang tu pun xboleh buat, xpayah sembang pasal nak berubah…

Rose. Office mate awak nak kat awak bukan sebab awak cantik tau, tp sebab awak murah sgt. Kesian suami awak dpt bini macam ni.

Suruh lah suami awak tu berkenalan dgn sy. Walaupun sy ni single mom, sy bukan perempuan murahan macam awak.

Zulaika. Hidup melayan nafsu syaitan sampai bila tu.. xtakut dosa ke? brkali2 plk tu.. boleh pulak tnye apa ptt kau buat.. udah2 lh taubat..

sronok tu skjp je .. xnk jgk taubat baik maati je .. xterampun dosa kau kt suami ..xmustahil jantan2 tu cite buruk psl kau dkt blkg ..xmalu ke..

Liza. Sheram daku bce kesah ko nie.. Ko bini org woii.. Fhm kn diri udah berlaki.. Ape konek lagi ko x sdp ke smpai dua batng ko sumbat dlm sekuki kamu

Aku bce tdi tiber travel jauh Sgt nieko mcm xda maruahh lakk kn.. Mcm dlm filem lucah kunun² hebat laa tuh smpai layan dua lelaki dlm stu mse perhh hbt nokk.

Helokk ko mampos lagi baek laa.. Dpt suami baekk isteri mmc gambang.. Geli aku dega kesah ko nie.. Boodh tuh simpan sikit lahh

kredit: https://ekotanews.com/

Kredit Artikel: Kisah Nyata

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Kisah Benar

Pelik pd jam 6am, suami kejut. Minta ampun dan pesan jgn tgk hp. Aku dah mula syak sesuatu

Published

on

Hi Assalamualaikum semua. Saya nak berkongsi cerita saya buat anda semua.

Orang selalu cakap, duit bukan segalanya terutamanya dalam hubungan suami isteri yang mana saya setuju.

Pendekkan cerita, kami ni orang biasa biasa je tak kaya pun, tak lah miskin sampai makan tak cukup. Alhamdulillah masih ada rezeki buat kami.

So cerita nya korang ingat tak masa kerajaan bagi kita ambik keluar RM10k dari KWSP tu dan bulan pertama dapat RM5k kan?

So dapat lah kami berdua RM10k, macam macam saya plan nak bayar hutang sana sini supaya nama suami boleh clear untuk buat loan rumah.

Ada laa campur gaji semua kan kami dah belanjakan dalam RM3k lebih bagi parents, beli barang extra sikit dan sebagainya.

Cerita nya, tiap tiap bulan suami akan transfer duit kepada saya untuk saya tolong bayarkan semua termasuklah rumah, kereta, bil api, air, semua tu lah dan jangan salah faham ya, saya tak queen control dan saya tak ambik pun duit suami.

Dia ada access untuk bukak bank saya and dia tau pin saya semua, sebab kami tak berahsia pun benda benda macam ini.

Dulu suami ada perangai suka belanja duit untuk benda benda tak berfaedah sampaikan makan minum pun kadang kadang kene ikat perut.

So sebab saya ni jenis tak bershopping dan tak suka membeli, jadi dia bagi saya supaya kami cukup duit tiap tiap bulan dan ada saving sikit.

So dapat duit EPF tu, suami pun transfer lah RM4k ke akaun saya malam tu. Saya ni jenis tidur awal. So saya masuk bilik tidur sebab esok kerja. Suami saya biasa tidur lewat sebab main game.

Saya sedar pukul 2 pagi dia masih main game and saya membebel dan bising (orang lelaki main PUBG kan bising), saya tersedar lagi pukul 4 pagi dia still tak tidur rupanya, lagi lah saya bising – macam dah takde life lain pulak.

Haaa…….. tiba tiba dalam pkul 6 lebih pagi, suami pun kejut saya bangun dan air muka dia lain sangat sangat.

Tiba tiba dia mintak ampun dengan saya sangat, dia mintak saya jangan bukak phone. Masa tu saya dah agak dah mesti pasal duit.

Saya pun bangun terus check baki saya dari RM9k tiba-tiba RM20.20 (cimb kan kene ada RM20). Korang rasa?????? Apa perasaan korang kalau jadi macam ni??

Dia kata ada kawan pengaruh untuk join main game dan sebab dia kalah, dia cuba lagi smpai tiba tiba dia sedar dah habiskan duit semua.

Saya ni terus terduduk, taktau nak cakap apa sambil marah dan mengalir air mata. Suami mintak ampun sampai sujud dekat saya, tapi kerana terlalu marah sampai otak saya jem,

Saya bangun saya mandi, saya bersiap and saya terus pegi kerja tanpa salam cium tangan suami pagi tu.

Saya tak balas mesej suami, tak jawab call dia, tak bertegur pun dengan dia dan saya sengaja balik lambat sebab saya tak nak tengok muka dia, saya terlalu marah!

So marah saya ni bersambung, dalam sebulan tu hari hari kami gaduh pasal benda ni (salah satu sebab, duit nak pam minyak kereta nak pegi keje pun takde, apatah lagi duit nak makan) sampai saya gadai cincin kahwin saya untuk buat duit belanja.

Sedih hati saya tau, tapi bagi saya perbelanjaan harian (cukup makan minum pakai adalah lebih penting dari emas).

So satu malam tu suami asyik tanya nak ajak bincang. Tapi mungkin saya ni belum lupa lagi kot jadi laa satu pergaduhan sampai saya halau suami keluar dari rumah malam tu,

Punca duit walaupun kita cakap duit bukan segala galanya, beras takde kat rumah, nak makan apa sampai hujung bulan?

Nasib baik belum ada anak, kalau ada anak nak makan apa, pasir ke? Ini lah ayat yang saya bagi dekat suami.

Hubungan kami pulih bila kami terpaksa balik ke kampung suami, takkan masa tu nak tarik muka dengan mertua kan? So buat buat lah macam takde apa yang berlaku.

Isu ni berlarutan sampai lah dalam 2-3 bulan jugak bila kami dah bincangkan isu ini elok elok, saya fikir tak guna marah, saya takkan dapat balik duit tu.

Suami pun dah mintak ampun banyak kali dan saya tak boleh buat apa apa selain terima seadanya. Saya nak mintak balik pun, dari mana dia nak dapat duit kan?

Sejak peristiwa ni, suami banyak sangat berubah, tak membazir duit, takde hilangkan duit (suami ni careless, duit banyak kali hilang), and pandai jimatkan duit.

Alhamdulillah saya rasa Allah dah bukak pintu hati untuk saya maafkan suami seikhlas hati saya (tapi pin and password baru suami masih taktau).

Sekarang ni saya dah tak fikir pasal tu langsung and saya percaya Allah buat semua ni ada sebab yang tertentu, kita kene percayakan dengan aturan Allah.

Cuma kadang kadang saya seronok usik suami bila dia mintak nak beli barang gaming dia ke saya akan cakap bayar balik duit RM9k dulu, dah bayar baru boleh bincang.

Reaksi Warganet

Mimie Rosidi –
Baik nye isteri dia tak mintak ganti balik duit tu. Dalam perkahwinan money is everything ye. Takde istilah duit bukan segala galanye.

Isteri memang kene ade simpanan sendiri. Duit tu lah backup untuk kite. Suami tak perlu tau berapa duit isteri ada, duit isteri simpan dekat mane. Tak semua bende kene share. So isteri kene jadi pandai sikit.

Noraishatun Jashmin –
Wuuu 9k tu le beli kereta ke depo rumah ke kann.. lahaii tapi yela nak buat macam mane redha suami lagi penting kan. Mohon pisang tak berbuah 2kali la.

Aku yang keluar 20k KWSP pun diam diam je simpan dekat ASB. Actually tak semue benda kena inform suami. Para wanita mesti lagi arif tentang strategi dan plan masa depan ye idok??

Aida MN –
Sebab tu bile jadi isteri kene cerdik sikit… tak kongsi detail bank (password/username/atmpin) bukan bermaksud kite kedekut atau nak selindung atau berahsia dengan suami.

Tak kongsi detail bank adalah sebab itu hak kita. Kita ada hak utk simpan itu sebagai hak privasi kita. Lebih bahagia bila hal hal duit ni tak yah canang dekat suami.

Tanggungjawab suami untuk bagi nafkah dan duit belanja ke isteri. Yang isteri punye, suami tak perlu amik tau pun berape duit ade dalam akaun isteri. Tiap tiap bulan masuk/transfer je ke akaun isteri.

Kalau suami suke main game online, main judi online. Biar dia perabis duit dia la. Kenapa nak usik duit bini..

Norsyazana Mohd –
Comel je bab usik bayar balik tu. Mesti dan2 diam dan terimbau kenangan kena halau kan? Huhu takpe lah yang penting suami dah berubah.

Maka nikmat Tuhan yang mana kamu dustakan. Semoga Allah permudahkan urusan kalian, semoga Allah gantikan duit duit yang berganda ganda dari yang hilang tu.

TAPI kan, apa jadi sekalipun, bayar tetap bayar. Dah beranak pinak sekalipun, wajib langsaikan, itu bayaran di atas kebdohan, ketidakwarasan suami awak yang tak mampu berfikir mana baik mana buruk. Penting sebagai pengajaran.

Norizan Mamat –
Salam,

Maaf tu ok. Tapi, sekali jatuh dalam lubang, jangan sesekali, jadi bdoh pi jatuh dalam lubang yang sama.

Jangan bagi dah kad, pin atau info pasal simpanan/kenaikan gaji itu ini. Just share apa yang perlu sahaja.

Perancangan masa depan, jangan letak dalam satu tabungan. Asingkan. Tabung haji ker, ASB dll.

Jika ada keperluan beli barang atau pi umrah itu ini, simpan asing dan tanya berapa yang dia ada. Topup sahaja.

Jika ada keperluan untuk simpan duit dia, buat akaun lain dan asingkan. Kita cuma jaga sahaja. Bukan cantum dengan dengan kita punya.

Berapa banyak kejadian suami ‘terguna’ duit gini. So, jadikan pengajaran gitu.

Good luck dalam hidup.

Reaksi netizan

sayang kan suami jangan sampai semua tergadai.. sampai kad bank bagi pegang. duit yg d simpan jangan bagi tau ke suami… tu untuk masa susah kita.. klu d8a tak pe kenyang dgn game… sib baik lom ade anak.. klu tak kesian anak.. kita tak makan tak pe lagi.. lepas ni beringat.. sebaik mana suami kita.. dia hanya pinjaman Allah.. menabung lah dari skrg walau sikit.. sy dah lalui banyak benda… smua tu mematang kan kita..

Sumber – Miss Money (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Kredit Artikel: Kisah Nyata Sam Sohor

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending