Wanita mengaku taksalah curi tabung masjid. Tgk jumlah duit yg hlLang memang tak berbaloi - Rentas Asia
Connect with us

Semasa

Wanita mengaku taksalah curi tabung masjid. Tgk jumlah duit yg hlLang memang tak berbaloi

Published

on

Kangar: Tukang cuci sambilan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini, atas kesalahan mencuri tabung dan wang RM40 di Masjid Sirajuddin, Padang Pauh pada bulan lalu.

Tertuduh, Nor Amira Roslan, 28, hanya mengangguk faham dan mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Kamaliza Md Zain.

Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa melakukan kesalahan mencuri dalam bangunan dengan mencuri tabung Masjid Sirajuddin, Padang Pauh dan wang bernilai RM40 yang terdapat dalam tabung masjid itu pada 28 Ogos lalu jam 8.54 malam.

Dia didapati melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 380 Kanun Keseks4an di mana sabit kesalahan boleh dihukum penj4ra sehingga 10 tahun serta denda dan jika ia kesalahan kedua atau berulang, tertuduh boleh dipenj4ra dan dikenakan denda atau seb4tan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Jodia Por Yi Tying manakala tertuduh diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Nur Iman Nor Azmi.

Cvri rm28 sahaja

Nur Iman dalam hujahnya berkata, anak guamnya mengaku tidak bersalah disebabkan dia tidak mencuri wang sebanyak RM40 sebaliknya RM28 saja.

Selain itu, Nur Iman memohon mahkamah meringankan jumlah jaminan disebabkan tertuduh mempunyai tanggungan seorang anak yang masih kecil berusia empat tahun.

Mahkamah kemudian menetapkan 4 Oktober hadapan sebagai tarikh sebutan semula kes selain memerintahkan tertuduh membayar sebanyak RM2,000 sebagai jaminan.

Tertuduh bagaimanapun mengambil keputusan tidak membayar yang menyebabkannya ditahan sementara di Pusat Koreksional Perlis sementara menantikan tarikh sebutan semula kesnya.

Media sebelum ini melaporkan polis menahan seorang wanita disyaki melarikan tabung derma masjid di Padang Pauh, di sini, pada 28 Ogos lalu.

Suspek ditahan di rumahnya di Arau pada 9.15 malam 29 Ogos lalu.

Tabung yang dicuri itu ditemukan dalam tandas di Pasar Beseri dan wanita terbabit dikatakan wang bagi mengisi minyak motosikal, membeli makanan dan menambah nilai telefon bimbit.

Ujian saringan air kencing suspek mengesahkan dia positif sy4bu.

VIDEO minit ke 4:17

“Kecurian tabung masjid dipercayai berlaku pada 9.15 malam 28 Ogos selepas ahli kariah masjid yang selesai bersolat Isyak mendapati satu tabung kayu diletakkan di tepi pintu masjid sudah tiada.

“Mereka memaklumkan pada Ahli Jawatankuasa (AJK) masjid itu dan penelitian rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan seorang individu disyaki wanita melarikan tabung berkenaan.

“Susulan itu, laporan dibuat di Balai Polis Beseri 12.36 tengah malam,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan siasatan dan risikan dijalankan, polis berjaya mengenalpasti suspek sebelum menahannya pada 29 Ogos.

Menurutnya, polis menemui tabung masjid dicuri itu di dalam tandas di Pasar Beseri dan wanita berkenaan mengaku mencuri tabung masjid untuk menggunakan wang bagi mengisi minyak motosikal, membeli makanan dan menambah nilai telefon bimbit.

Ambil Makanan Di Food Bank Dulu

“Suspek pergi ke masjid itu pada 7 malam sebelum mengambil makanan dari ruangan ‘food bank’ masjid dan datang semula untuk mencuri tabung ketika jemaah sedang solat Isyak.

“Suspek direman sehingga esok dan ujian saringan air kencingnya turut didapati positif d4.dah jenis sy4bu dan kes disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan,” katanya.

Kredit Artikel: Kecoh Ape Sam Sohor

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Baru Nak Feeling-feeling Berkelah Tepi Pantai,Sekali 0mbak Sapu Habis Semua Bersepah

Published

on

Berkelah merupakan aktiviti paling menyeronokkan tambahan pula ia diIakukan bersama rakan atau keluarga.

Selain dapat meluangkan masa bersama, kita juga bekerjasama untuk menyediakan tempat berkelah, memasak, dan mengemas.

Ia bukan sahaja mengeratkan lagi hubungan, malah dapat diadikan mem0ri indah kerana dapat meluangkan masa bersama-sama.

Detik indah berkelah di pantai bertukar cem4s

Kebanyakkan orang memilih taman, sungai atau pantai sebagai tempat berkelah kerana suasananya yang tenang.

Namun siapa sangka tempat yang tenang boleh menjadi detik cem4s buat sekumpulan remaja ini.

Bak kata pepatah, kalau takut di landa 0mbak, jangan berumah di tepi pantai.

Panik Kemas Makanan Lepas Tengok Air Makin Dekat

Terbaharu, tuIar di media sos!al tentang video sekumpulan remaja perempuan pergi berkelah di pantai dan harus berdepan dengan detik cemas telah menarik perhatian netizen.

Pada mulanya, di dalam video tersebut gadis-gadis itu dilihat berkerjasama menyusun makanan, minuman dan barang-barang perkelahan mereka dengan kemas sekali kononya diberi sentuhan ‘aesthetic’.

Susunan rapi makanan tidak bertahan lama bila 0mbak makin dekat

Namun, kegembiraan dan sususan rapi itu tidak bertahan lama tatkala 0mbak pantai menyusuri dan semakin dekat dengan mereka.

Disebabkan mereka memilih l0kasi terlalu hampir dengan pantai, 0mbak semakin mendekati tempat perkelahan mereka.

Akhirnya kain dan makanan dibanjiri air pantai

Justeru dengan itu, mereka segera mengalihkan makanan dan minuman berjauhan dari pantai dengan perasaan pan!k.

Akan tetapi nasib tidak menyebelahi mereka, kain dan makanan dibanjiri dengan air pantai dan menyebabkan gadis-gadis itu tergelak terbahak-bahak dengan situ@si yang berIaku kepada mereka.

Kak letak makan tengah laut la kak-Netizen

Video tersebut telah mendapat perhatian netizen dan rata-rata netizen turut terhibur dengan situ4si cem4s itu.

Malah ada juga yang turut berseloroh dan bergur4u di ruangan k0men kerana mereka dilihat berkelah terlalu dekat dengan air pantai.

“Kak letak tengah laut kak, risru kadang-kadang dengan sangat dengan air tu.”

“Ni betul-betul definisi berkelah di tepi pantai sebab dekat sangat”

Perempuan tak salah, tapi salah pantai tu

“Perempuan tak salah, salah pantai tu, kenapa masa tu jugak 0mbak nak naik.”

Ketika artikel ini ditulis, video berkenaan telah meraih 196.5K views, 12.4K likes dan 292 k0men di TikT0k.

Video

Sumber yoy.my

Kredit Artikel: Hit Media

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Semasa

Akak PejabatPos Ini Hilang Sbr Disebabkan Perangai Pelanggan CuriTumpuan Ramai

Published

on

Sebuah video memaparkan seorang kakitangan pejabat Pos Malaysia memarahi pelanggan yang berasak-asak di sebuah pejabat Pos Malaysia dipercayai di Klang tular di media sosial hari ini.

Video berdurasi 14 saat yang dikongsi di Facebook Anak Felda itu turut memaparkan ratusan pelanggan yang dipercayai warga asing beratur tanpa penjarakan fizikal bagi memasuki premis tersebut untuk urusan memperbaharui pasport.

Lebih menarik perhatian adalah kelihatan seorang kakitangan wanita meninggikan suara mengarahkan warga asing tersebut untuk menjaga penjarakan fizikal atau tidak dibenarkan masuk ke premis berkenaan.

Tinjauan Kosmo! di ruang komen mendapati, orang ramai menyokong tindakan tegas kakitangan tersebut.

“Aku respek (hormat) kakak ni. Suara dia memang semua gerun termasuk aku terbaik la kak” kata Zizan.

“Kalau aku dah halau balik dah SOP kelaut. Rakyat Malaysia patuh SOP mereka sedap berpelukan,” kata Mohd. Hafiz.

“Jangan marah kak. Nanti akak pula kena marah dengan mereka yang berjiwa sabar tu. Hari tu abang rela dah kena dah sumpah seranah dengan natizen acah sabar tu. Hahaha,” kata John.

Setakat ini, video tersebut telah ditonton lebih 49,000 kali dan mendapat lebih 1,000 tanda suka.

VIDEO

Sumber: K! ONLINE

Kredit Artikel: AWATTT SYEIKHHH NETWORK

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Semasa

Kes libatkan EbitLew, P0lis bagitahu perkembangan terkini slasatan

Published

on

PETALING JAYA – Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam proses mengumpul bukti bagi melengkapkan siasatan kes melibatkan pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan berkata, siasatan berkenaan kes itu masih dijalankan.

“Kita sedang kumpul bukti bagi melengkapkan kertas siasatan.

“Pada masa sama, kita minta mana-mana pihak yang mempunyai maklumat berkenaan kes tersebut agar tampil menyalurkan maklumat kepada pihak polis,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, siasatan terhadap Ebit dilakukan selepas polis menerima laporan daripada beberapa individu yang mendakwa pendakwah itu terlibat dalam gangguan seksual.

Beliau kemudiannya dipanggil polis pada 19 Ogos lalu untuk dirakam keterangan berhubung penyebaran video gangguan seksual itu, bagaimanapun beliau menafikan dakwaan itu dan menganggap ia satu fitn4h

Polis geled4h rumah Ebit Lew, lengkapkan sias4an

Sebelum ini Polis telah menggeledah rumah pendakwah terkenal, Ebit Lew bagi melengkapkan siasatan

Pengarah Jabatan Siasat4n Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, pihaknya hanya melakukan pengeledahan itu bagi tujuan siasatan selepas pendakwah terbabit diambil keterangan s

“Kita bukan meny.erbu rumah beliau (Ebit Lew) sebaliknya hanya proses menggeled4h bagi melengkapkan proses siasatan,” katanya ketika dihubungi.

Namun masih belum dapat dipastikan sama ada terdapat rampas4n barangan bagi melengkapkan si4satan setakat ini

TREND yang baik apabila golongan artis mula mendekati golongan agama dan sama-sama berbakti untuk masyarakat. Semoga bukan acara bermusim.

 Makin ramai selebriti lelaki dekati Ebit Lew 

SEJAK akhir-akhir ini, ada sahaja perkongsian daripada penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bersama wajah-wajah pelakon dan selebriti terkenal seperti Norman Hakim, Zul Ariffin dan Harris Alif.

Selain itu, Ebit juga dilihat menjalin kerjasama dengan iaitu Sufian Suhaimi, Khai Bahar, Syafiq Farhain dan Kodi Rasheed.

Difahamkan, pertemuan mereka untuk menghidupkan kebaikan dan kasih sayang dalam umat serta untuk misi kemanusiaan.

Meskipun tidak berkongsi lanjut tentang isi dan misi mereka, namun perkara tersebut menyejukkan hati peminat.

“Ini baru boleh dinamakan hero-hero Melayu. Alhamdulillah semakin ramai ikut jejak Ebit Lew,” komen seorang netizen.

“Semoga lebih ramai artis kita berdakwah , boleh jadi teladan yang baik,” doa seorang lagi pengguna Instagram.

Rata-rata netizen berharap usaha dakwah Ebit dalam kalangan selebriti tanah air diteruskan serta mampu menarik lebih ramai lagi artis untuk berubah ke arah kebaikan.

Semoga semua yang sedang berdakwah kekal istiqamah untuk menyebarkan perkara-perkara yang baik kepada masyarakat. Pesan Diva, jangan berdakwah kerana ingin sekerat jalan sahaja, risau kena kecam teruk pula nanti.

Kredit Artikel: Kecoh Ape

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending