‘Jangan Lupakan SaudaraPalstin Yang Telah 73 Tahun Tunggu’ – Kenyataan Nadir Al-Nuri Undang Kecamn Ramai - Rentas Asia
Connect with us

Dunia

‘Jangan Lupakan SaudaraPalstin Yang Telah 73 Tahun Tunggu’ – Kenyataan Nadir Al-Nuri Undang Kecamn Ramai

Published

on

Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman dikecam netizen selepas memuat naik sebuah hantaran peringatan kepada rakyat Malaysia yang sudah dibenarkan bergerak merentas negeri serta pulang ke kampung masing-masing.

Saudara Palestin 73 tahun tak balik kampung

Menerusi laman Twitter miliknya, Nadir mengingatkan untuk tidak melupakan penduduk Palestin yang sudah 73 tahun ‘tak balik kampung’ kerana diserang kumpulan mafia Zionis.

Perkongsian itu telah mendapat pelbagai reaksi daripada warganet. Rata-ratanya kurang senang dengan ciapan Nadir yang telah ‘spoil’ mood rakyat Malaysia untuk balik bertemu dengan keluarga sejak ‘dikurung’ susulan wabak Covid-19.

@fatinanuar: En Nadir, kami tak sangkal jasa murni encik dekat sana. Tapi itula pilihan yang dah dipilih. Kami tak boleh bersedih melebih hanya sebab Palestin ditindas, sebab kami pun ada hidup dan masalah sendiri. Wajib fokus diri sendiri dulu. Mungkin boleh phrase kan balik ayat supaya dua-dua pihak dirai.

@hariridin: Perjalanan ke balik kampung bertukar menjadi perjalanan rasa bersalah dengan cepat.

@Aiman_rzk: Dia sama macam awak tengah bersila nak makan tiba-tiba ada orang acah savage suruh awak ingat saudara kat Afrika yang takda makanan.

@safiyyakamal: Berhenti buat orang rasa bersalah. Saya tahu anda bermaksud baik tetapi bukan ini jalannya . Hanya disebabkan seseorang menderita tidak bermaksud kita semua perlu juga.

Suruh jangan lupakan pun sakit hati

Bagaimanapun, Nadir menerusi satu komen menyatakan sekiranya dia berada di Malaysia, dia juga akan pulang ke kampung halaman. Tegasnya, dia hanya meminta untuk berdoa kepada saudara yang tidak dapat mengecapi kegembiraan seperti orang lain.

Pelik manusia ni. Suruh jangan lupakan saudara kita pun sakit hati. Kalau saya pun di Malaysia saya balik kampung, bukannya buat benda dosa pun. Tapi sambil-sambil berseronok dan bersyukur, doakan sepatah untuk Palestin. Itulah selemah iman.

Kerajaan telah bersetuju memberi kebenaran kepada Keluarga Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri bermula isnin.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pergerakan itu boleh dilakukan tanpa memerlukan kebenaran Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Sumber: Twitter @NadirAlNuri

Kredit Artikel: Kecoh Ape

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunia

Baru Sebulan Kahwin, Wanita HamiIM4ut Dipercayai DiCeklk Suami Ketika Tidur

Published

on

Pengguna media sosiaI Indonesia digemp@rkan dengan berita kem4tian seorang wanita, Ella Andini yang ditemukan tidak berny4wa oleh adiknya di sebuah rumah di Bangka Selatan, pagi Rabu lalu.

Berdasarkan lap0ran Bangkapos.com, wanita berusia 24 tahun itu dipercayai dibun0h oleh suaminya yang dikenali sebagai Muhammad Rafli ketika tidur dengan cara mencek!k mngsa di atas katil bilik di rumah tersebut.

Lebih meruntun jiwa orang ramai apabila mngsa dikatakan sedang hamiI cahaya mata pertama selepas mereka mendirikan rumah tangga pada 7 September lalu.

P0lis daerah Bangka Selatan, Joko Isnawan berkata, susp3k yang berusia 26 tahun berjaya diberkas di satu l0kasi kebun kelapa sawit ketika cuba meIarikan diri ke Palembang dengan bantuan seorang rakannya yang bernama Appy.

“Pada pagi kej4dian sekitar jam 10 pagi, adik mngsa iaitu Bibi ternampak susp3k keluar dari bilik sebelum meninggalkan rumah berkenaan untuk menghantar ‘barang’.
“Curiga m4ngsa tidak keluar dari bilik kerana sudah hampir tengah hari, Bibi terkej0t apabila menemui jas@d kakaknya terbaring di atas katil,” katanya pada Jumaat.

Hasil sias4tan mendapati, susp3k yang didapati positif d4d4h jenis sy@bu itu dipercayai tidak puas hati selepas terbaca mesej perbualan di telefon bimbit isterinya bersama seorang lelaki sekali gus menganggap mngsa berIaku cur4ng.

Rafli (kaki berbalut) & rakannya Apoy.

Difahamkan, mngsa juga baru sahaja tahu bahawa suaminya yang berasal dari Aceh itu terjeb4k dengan d4d4h pada awal bulan ini selepas barangan kemas miliknya ‘dicuuri’ untuk membeli bahan terlar4ng itu selain berjvdi serta meminum ar4k.

Kisah trag!s itu turut mengund4ng perhatian di aplikasi TikT0k selepas seorang pengguna, @sdaaarusli93 memuat naik foto dan video dipercayai milik pasangan terbabit sehingga meraih 1.4 juta tontonan.

https://youtube.com/shorts/VaA9JWt2VSo?feature=share

Sumber: Bangkap0s.com (1) & (2) , TikT0k @sdaaarusli93 , Facebook

Kredit Artikel: IHANGANT MEDIA

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending