Suami bagi nfkah lsteri RM5 sebuIan, paling banyak pada bulan Ramadhan rm10 - Rentas Asia
Connect with us

Kisah Benar

Suami bagi nfkah lsteri RM5 sebuIan, paling banyak pada bulan Ramadhan rm10

Published

on

Sudah menjadi kewajipan sebagai seorang suami untuk memenuhi tanggungjawab terhadap isteri dan anak-anak khususnya dalam pemberian nafkah.

Namun begitu, sering kali isu ini menjadi pertika1an sebab suami zaman sekarang gemar memberikan jumlah nafkah yang dirasakan banyak padahal ia langsung tidak mencukupi.

Bagi para wanita, perkara ini pastinya menjadi satu isu yang sensitif dan mereka akan terus ‘bersuara’ bagi menegakkan hak para isteri.

Umum mengetahui, selepas seorang wanita sah bergelar seorang isteri sudah menjadi tanggungjawab seorang suami untuk menyediakan nafkah merangkumi zahir dan batin.

Nafkah yang dimaksudkan adalah makanan, pakaian, tempat tinggal dan perkara asas yang lain.

Sebulan RM5?

Suami bagi nafkah lstri RM5 sebuIan, paling banyak pada bulan Ramadhan rm5.50

Seperti perkongsian seorang peguam dikenali sebagai Surianti Ghani menerusi satu posting di laman Facebook, berkongsi satu kisah rumah tangga berkenaan nafkah yang sudah menjadi tanggungjawab seorang suami.

Difahamkan, si suami hanya memberikan nafkah secara ala kadar dan sama sekali tidak menyediakan keperluan yang lain.

Bahkan, paparan transaksi bank turut dikongsi untuk jadikan bukti yang menunjukkan si suami hanya memberikan nafkah sebanyak RM5 sebulan kepada isterinya.

Apabila suami tidak tahu konsep keberkatan memberi nafkah kepada isteri, lagi banyak berbelanja untuk isteri semakin bertambah rezeki.

Lelaki itu dipercayai sama sekali tidak memberikan nafkah yang secukupnya bahkan, isterinya pula perlu menanggung kos-kos lain termasuk barang dapur, dan sewa tempat tinggal.

Suami bagi nafkah lstri RM5 sebuIan, paling banyak pada bulan Ramadhan rm5.50

Antara respon netizen

 

APA ITU NAFKAH? KENAPA HANYA UNTUK ISTERI?

Nafkah untuk isteri? Apa yang dimaksudkan dengan nafkah? Kenapa ianya hanya untuk isteri? Untuk suami tidak ada ke? Menurut Islam, seorang isteri berhak mendapat keperluan hidup dan nafkah yang mencukupi daripada si suami. Pemberian nafkah kepada isteri adalah tanggungjawab suami seperti yang telah ditetapkan oleh Islam. Suami perlu menyediakan nafkah zahir dan batin secukupnya mengikut kemampuan suami.

Ini jelas berdasarkan kata-kata Allah:

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin (yang bertanggungjawab) terhadap kaum wanita kerana Allah melebihkan sebahagian daripada mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), kerana mereka (lelaki) menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. Surah An Nisa, ayat 24”

Rasulullah juga pernah ditanyakan mengenai apa hak isteri ke atas suami, lalu Baginda menjawab:

“Memberinya makan apabila kamu makan, dan memberinya pakaian apabila kamu berpakaian” (Hadis direkodkan oleh Imam Abu Daud)

Ini menunjukkan bahawa suami hendaklah menjaga amanah yang telah diberikan oleh Allah kepadanya. Ianya merupakan tunggak utama dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami. Jika si suami dapat menghayati maksud Sabda Rasulullah SAW ini, sudah tentu masalah rumah tangga yang sering berlaku ini dapat dielakkan.

Tugas si suami bukanlah memperhambakan si isteri, malah menjaga si isteri dan mengawal si isteri daripada melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh Islam, sekiranya si suami berkahwin lebih dari seorang isteri, bermakna si suami perlulah bersikap adil terhadap semua isterinya.

Jangan ambil mudah akan perkara ini, pada zaman ini, senang-senang sahaja si isteri pula yang diarah untuk mencari nafkah buat keluarga, walhal si suami goyang kaki sahaja di rumah. Menurut hadis Rasulullah, para suami yang wajib menanggung perbelanjaan makan minum serta pakaian isteri dan juga anak-anak.

Nafkah di sini membawa maksud menyediakan makan minum yang mengenyangkan untuk isteri dan anak-anak. Tidak kira lah kalau hari-hari lauk yang sama ke, ianya tetap dikira sebagai nafkah. Wang belanja harian juga perlu diberikan kepada isteri dalam kadar yang sesuai mengikut kemampuan. Seorang suami yang tidak memberikan wang saku yang sesuai kepada isteri tanpa sebarang sebab munasabah juga sudah dikira melakukan keganasan kewangan kepada isteri, tambah-tambah lagi kalau isteri seorang suri rumah.

Sekiranya si isteri juga seorang yang berkerja, mereka juga berhak mendapatkan nafkah dua persalinan pakaian yang lengkap termasuk kasut, pakaian dalam, tudung, dan lain-lain dalam setahun.

Namun, jika si suami enggan memberi nafkah kepada si isteri, si isteri berhak mengambil duit suami tanpa pengetahuannya mengikut kadar keperluan belanja keluarga. Hal ini dibenarkan oleh syarak. Sabda Rasulullah SAW:

“Tidak mengapa engkau mengambil sekadar keperluan kamu dengan cara yang makruf” (Hadis direkodkan oleh Imam Al Bukhari)

Sekiranya si isteri berdepan dengan suami seperti ini, isteri boleh mengambil secara diam-diam sejumlah wang yang sesuai bagi menampung perbelanjaan yang sewajarnya, malah si isteri juga sudah meringankan beban dosa suami di hadapan Allah SWT di akhirat kelak.

Ianya sudah jelas menunjukkan bahawa pemberian nafkah daripada si suami kepada isterinya adalah menjadi perkara yang wajib, tetapi, mengapa masih ada lagi yang mengambil perkara ini sambil lewa sahaja sedangkan ini adalah salah satu tuntutan di dalam Islam? Wallahualam. Jadi, untuk bakal suami dan para suami di luar sana, tolong ambil serius akan perkara ini, kerana anda juga yang akan terbeban dengan dosa ini di akhirat nanti. Memang nampak mudah, tetapi, jangan sesekali ambil mudah!

Sumber Mediaportal & Surianti Ghani

Kredit Artikel: Buletin Malaysia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kisah Benar

Akui siIap, lelaki mohonmaaf vraIkan foto wanita tunduk dekat peha pemandu Myvi

Published

on

Aktiviti yang dilakukan di dalam kenderaan seperti kereta biasanya boleh dilihat dengan jelas oleh orang lain andai kereta berkenaan tidak memasang tinted atau menggunakan cermin tinted yang agak cerah.

Jadi, tidak hairanlah jika perbuatan ‘pel!k’ seseorang boleh ditangk4p kerana mendatangkan tanda tanya kepada orang sekeliling lebih-lebih lagi apabila dilakukan pada waktu siang di tempat umum.

Macam tengah cari barang?

Dalam satu perkongsian yang tular di laman Twitter Jabatan Netizen Negara, seorang pengguna media sosiaI telah menghantar beberapa keping gambar pasangan lelaki dan perempuan di dalam sebuah kereta Perodua Myvi dalam keadaan mencvringakan.

 

Difahamkan, gambar tersebut diambil di lampu lsyarat Taman Sejati, SUngai Petani, Kedah apabila seorang perempuan bertudung kelihatan sedang berb4ring di pehaa pemandu.

Walaupun tidak dapat dipastikan ‘aktiviti’ yang sedang dilakukan, namun menerusi ruangan k0men ramai yang mulai berandai-andai berkenaan gambar yang viraI itu.

Minta maaf sebab viraIkan sesuka hati.

Sedar akan keterlanjuran menularkan gambarserta nombor plat kereta tersebut, Shahzuwan Emilia telah menulis di ruangan Facebooknya dengan memohon maaf diatas tind4kan tersebut.

Dia memaklumkan telah dihubungi pemandu kenderaan itu dengan menyatakan haI sebenar iaitu wanita terbabit tunduk ke peha pemandu bertujuan untuk mengambil barang yang jat0h.

Menurutnya lagi, dia selaku individu yang menularkan gambar berkenaan memohon maaf kepada pemandu Myvi berkenaan kerana telah mengundang fitn4h setelah haI berkenaan viral di media sosial.

Sedar akan kesalahan yang dilakukan, dia berharap agar orang ramai yang telah berkongsi semula gambar tersebut untuk memadamkannya kerana salah faham yang berlaku antara mereka sudah diselesaikan.

Dia dan individu yang ditularkan itu juga tidak teragak-agak untuk mengambil tind4kan undang-undang jika masih ada pihak yang cuba untuk menaikkan semula haI terbabit ke media sosiaI sehingga mencetuuskan perbal4han sesama warganet.

Sumber: Twitter @jnmalaysia, Facebook Shahzuwan Emilia

Via omm

Kredit Artikel: IHANGAT MEDIA

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita/Borak La Apa Pon
Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Kisah Benar

Aku sedihbila tau suami dpt isinar tp satu sen pun dia tak bagi dekat aku. Jeles aku tgk suami orang lain hargai sangat2 kat lstri dia

Published

on

Assalamualaikum. Just nak meluahkan perasaan je. Baru2 ni husband ada dapat duit isinar tapi satu sen pun dia tak bagi dekat aku. Dia cuma beli barang dapur dan belanja makan je. Kitaorg dah 3 tahun duduk rumah sewa mesin basuh pun takde lagi.

Hari tu aku ada cakap n4nti kalau dap4t duit kwsp tu belilah mesin basuh. Tu je aku minta tapi lain jawapan yang aku dapat. Aku tahu dia betulkan kereta dengan duit tu, bayar hutang sikit2 dan settle kan bill2 air dan mantainance rumah tapi takkan takde lebih.

Aku suri rumah je kadang2 nak jugak beli barang2 keperluan aku dari hasil titik peluh suami.

Tapi apakan daya dia still tak faham aku. Semalam dia marah aku dia tanya kenapa tiba2 nak sentap xde angin xde ribut.

Dia paksa aku cakap kenapa apa salah dia tapi min aku xtak boleh nak cakap nak luah kat dia rasa macam berat sangat mulut aku ni nak luah.

Aku just cakap kat dia tanya diri sendiri and kalau luah pun nanti buat lagi aku cakap macam tu .

Nursyafira Nasir – bukan payah, dia xmau beli mesin basuh xpayah basuh bju dia.. hahahahhaa satgi ramai mai kecam aku… hmm mesin basuh kepentingan bersama tau dak.. haish toklaki pun…

Cma mungkin dia tak faham keadaan puan. Kalau dia betul2 kedekut, sesen pun dia tak kan belanjakan untuk kat rumah, sebaliknya dia suruh puan cari sendiri. 1 lg alternatif terbaik, puan carilah part time dropship. Sambil2 je. Pg2 puan buat marketing. Tghari selesai semua kerja, puan boleh check kalau2 ada order masuk.

Insyallah puan, Allah nak duga kita ni mcm2 cara, cuma mcammna kita nak hadap, nak minta tlg Allah. Itu saja. . Semoga puan diberi ketabahan, kegembiraan dan ketenangan dalam hubungan suami isteri.
P/s : jgn ukur kegembiraan, kesenangan org dgn kita. Sebab Allah dah atur jalan cerita masing2

Aimiera Azha – Xtaw nak kata. Tpi duit pnya hal mcm2 boleh jadi. Sebab tu aku sakit pun aku kerja. Manatahu harini laki aku elok. Esok2 xtaw lagi. Jadi baik aku beringat jala.

Ti Ha – Die xbeli mesin basuh, kau xyah la cuci baju, biar semua baju bertaik lalat, kalau die tnya knp xcuci baju, kau ckp la kau bukan mesin basuh nak kena cuci kain baju, segala kerja rumah ni tugas suami tau tmsok la mencuci kain baju.

Kita ni tugas jaga anak, didik anak, layan suami, Kita tolong die buat smua kerja rmh, dri memasak, mencuci tu smua belas ikhsan kita pada suami. kalau aku, mmg xde la nak tahan smpai 3 thun xde mesin basuh,

Kalau die cop duit sgt, kau hari2 anta je baju dkt dobi. Settle.

Kredit Artikel: Buletin Malaysia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Kisah Benar

“Ikat tali kasut barang kali ” Adegan TerImpau dalam Myvi menggemparkan warganet

Published

on

PETALING JAYA – Sebelum ini kereta Perodua Myvi sering terkait dengan pelbagai kontroversi dan kesalahan di atas jalan raya.

Bagaimanapun baru-baru ini, kereta yang digelar ‘king’ sekali lagi terpalit dengan satu kontroversi memperlihatkan sepasang individu di dalam kereta perodua Myvi dipercayai melakukan satu adegan yang tidak bermoral.

Tindakan pasangan tersebut mengundang persoalan orang ramai kerana kelakuan itu dipercayai seakan-akan aksi intim dan menjadi satu kesalahan yang besar apabila melakukuan perbuatan terkutuk itu di tempat terbuka.

Menerusi perkongsian gambar oleh Jabatan Netizen Malaysia di Twitter, ‘king’ Myvi itu dipercayai sedang berhenti di sebuah kawasan lampu isyarat lalu pasangan tersebut didakwa melakukan aksi yang tidak senonoh itu.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian orang ramai dan rata-rata pengguna media sosial memberikan pelbagai reaksi.

Salah seorang pengguna @Abdull Majas berkata, tindakan pasangan tersebut sangat-sangat tidak bermoral apabila mereka berani untuk melakukan aksi seperti itu di khalayak ramai.

“Jika betul apa yang dilakukan oleh pasangan itu, ia merupakan satu perbuatan yang sangat jijik lagi-lagi apabila melakukan aksi seperti itu di tempat terbuka,” jelasnya.

Sementara itu, @Fareza Rodza berkata, dia tidak mahu menjatuhkan hukum pada pasangan Myvi tersebut, tetapi jika apa yang dilakukan oleh mereka itu benar harap pasangan tersebut segera bertaubat.

“Saya tak nak menuduh atau menjatuhkan hukum ke atas mereka sebab takut nanti jadi satu fitnah, tetapi jika betul apa yang mereka buat berdasarkan komen yang saya lihat, saya harap mereka segera bertaubat,” ujarnya

Sumber Kosmo

Kredit Artikel: Buletin Malaysia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending