Baru Sahaje Ismail Sabri di lantik sebagai PM ke-9, sekali Tun Mahathir bagi satu cadangan - Rentas Asia
Connect with us

Uncategorized

Baru Sahaje Ismail Sabri di lantik sebagai PM ke-9, sekali Tun Mahathir bagi satu cadangan

Published

on

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Langkawi, yang juga Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad mengesa supaya d4rurat diisytiharkan bagi menangani pandemik COVlD-19.

Menerusi entri terbaharunya di dalam chedet.cc, Tun Dr Mahathir antara lain meminta agar badan yang mengawal pandemik COVID-19 diletakkan di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Sekarang kita ada kerajaan yang baru yang mungkin sibuk dengan urusan lain. Sebaliknya wabak ini memerlukan pelbagai tindakan seger

“Jika badan yang mereka cadang diletak di bawah kerajaan, politik akan mengganggu tindakan mereka. Adalah lebih baik jika mereka dilantik dan diletak di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong,” jelasnya.

Tambah Dr Mahathir, sebilangan pakar yang ingin menyumbang dalam membendung pandemik COVlD-19 sebelum ini ditolak dan tidak diberi pengiktirafan oleh kerajaan, meskipun mereka sanggup bekerja secara sukarela.

Jelasnya lagi, mereka merangkumi pakar-pakar dalam bidang perubatan, ekonomi, sosiologi yang boleh membantu negara melawan COVlD-19.

“Saya khuatir wabak ini akan melanda negara dan ratusan yang akan meninggal dunia. Ekonomi tidak boleh pulih dan penderitaan orang ramai akan meningkat.

“Percayalah wabak ini tidak mudah dikawal. Ia tidak akan pergi dengan sendirinya. Di waktu ini keadaan sudah jadi amat serius. Ia boleh jadi lebih serius dalam masa yang terdekat.

“Kita perlu bertindak sekarang ini juga. Janganlah utama politik dan undang-undang pun. Sebenarnya inilah masa isytihar darurat kerana tindakan luar biasa perlu diambil. Kita tidak boleh tunggu kerajaan disusun sebelum bertindak,” jelasnya.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata Malaysia kini disenaraikan sebagai negara terburuk mengawal wab4k COVID-19 seperti dilaporkan majalah The Economist.

Malah, katanya angka harian menyaksikan 23,000 rakyat yang dijangkiti COVlD-19 dengan 233 kematian direkodkan.

“Tek4nan jiw.a yang dipikul oleh semua rakyat amatlah berat. Ramai yang kehilangan ahli keluarga, kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa, yang dengan tiba-tiba jadi yatim piatu, kehilangan ketua rumah, kehilangan kawan dan keluarga.

“Penderitaan mereka amatlah teruk sehingga ada yang bunuh diri,” katanya lagi.

Pelantikan Ismail Sabri sebagai PM ke-9: Anwar junjung kasih titah Agong

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjunjung kasih atas titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang telah berkenan melantik Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri ke-9.

Dalam satu kenyataan media malam ini, beliau yang mewakili pihak pembangkang keseluruhannya mengambil maklum keputusan oleh Seri Paduka Baginda itu.

“Kami mengambil maklum bahawa keputusan ini dibuat menurut lunas-lunas Perlembagaan, demokrasi berparlimen dan Raja Berperlembagaan yang kita amalkan,” katanya.

Kredit Artikel: Kisah Nyata Sam Sohor

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

FB Pejabat Kesihatan Muat Naik Status Yang Biadap Tapi Dah Delete. Mujur Netizan Sempat Screenshot

Published

on

Paparan ayat yang dimuat naik pengendali laman Facebook rasmi Pejabat Kesihatan Daerah Kerian hari ini mengundang kecaman warga maya yang disifatkan biadab.

Mereka juga melontarkan pelbagai soalan selain ada yang membuat persepsi kemungkinan petugas barisan hadapan di daerah ini makin penat dalam menghadapi pandemik Covid-19.

Berbagai pandangan bersifat peribadi dilontarkan warga maya pada ruangan komen dan kebanyakannya menganggap paparan itu tidak sepatutnya ditulis.

Kalau nasib baik,sembuh…nasib tak baik,m4ti.. setel masalah.

Aswad Rafaai memberi komen dengan meletakkan tanda pagar Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar menegur pengendali halaman itu.

“Kementerian Kesihatan Malaysia tolong pantau anak buah ni…mungkin tertekan perasaan dah sampai tak boleh berfikir relevan (sebaiknya),tolong bagi booster cepat pada admin ni,” luahnya

Pemilik Fb Ajmi AJ pula menyifatkan hantaran itu tidak sepatutnya ditulis sedemikian oleh kakitangan kerajaan.

“Saya rasa ini adalah posting yang tidak sepatutnya dilakukan. Kakitangan kerajaan adalah bekerja dan berkhidmat untuk masyarakat dan rakyat,” ujarnya.

Terdapat juga dalam kalangan pengguna media sosial yang melontarkan perkataan kesat serta mencemuh disebabkan hantaran tersebut dan terdapat juga yang membuat sindiran tajam.

“Kalau nak settle masaalah, bagi dekat ICU tu semua mati laaa…nyawa pun mainan sekarang, sekarang pun kematian makin meningkat…settle habis masaalah, KKM pun tenang boleh cuti takde penat,” ujar Nurul Atikah.

Pihak Pejabat Kesihatan Daerah Kerian ingin memohon maaf. Pihak kami sedang menyiasat dan akan mengambil tindakan sewajarnya.

Sumber : Kosmo Online / FB Pejabat Kesihatan Daerah Kerian

Kredit Artikel: Kecoh Ape

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Caprlce Akhrnya Dedh Misl Sebenar Lepas Ramai Pers0alkn Vldeo PadangPaslr Beliau

Published

on

Menerusi Telegram miliknya, Caprice memberitahu bahawa dia akan pulang ke Malaysia setelah hampir dua bulan setengah berada di sana.

Perkongsian terbaru di IG story menunjukkan dia telah pun menaiki penerbangan pulang ke Malaysia sebentar tadi. Salam Malaysia! Alhamdulillah setelah dua bulan setengah, mungkin pengembaraan yang paling g.ila sejauh ini, akhirnya saya akan pulang ke Malaysia.

Dalam pada itu, Caprice turut meminta maaf atas kelewatannya kerana dia memerlukan sedikit masa untuk menyelesaikan perkara dalam misinya.

InsyaAllah selepas Caprice sampai Malaysia, Caprice akan k.uarantine 10 hari sebelum menguruskan tempahan barangan serta meneruskan perniagaan yang dah lama tertangguh.

Penyanyi Kau Hade dan Xde Hal Bro itu berkongsi khabar berkenaan menerusi saluran Telegram miliknya, MudaUmmah: Welcome To Caprice’s Personal Telegram, tengah malam tadi.

Dalam perkongsian sama Caprice memaklumkan, segala urusan berkaitan perniagaan akan dijalankan selepas dia mematuhi prosedur o.perasi standard (SOP) k.uarantin kendiri.

“Hoodies K.oyak Ke Bro Edisi Terhad hampir siap, m.alangnya saya sekarang urus seorang diri sebab kakitangan lama yang mengambil pesanan dan penghantaran tidak lagi dengan saya,” ujarnya.

Meninjau akaun Instagramnya, Caprice ada memuat naik membeli barangan oleh-oleh untuk khas buat peminat dan pengikutnya.

Keluarkan lagu di Mesir

Setelah hampir tiga bulan berada di Mesir, penyanyi rap terkenal, Caprice dikatakan bakal mengeluarkan sebuah lagu yang dihasiklkan di sana sebelum berangkat pulang ke Malaysia pada hari ini.

Difahamkan penyanyi berusia 33 tahun itu ada mengeluarkan sebuah lagu berjudul ‘T.iger of AlQ.uds’. Lagu tersebut berkisarkan mengenai j.ihadnya yang hendak ke P.alestine.

Dalam masa yang sama, Caprice turut memuat naik instastory yang memaparkan beberapa adegan dalam muzik video barunya itu.

Beberapa adegan di padang pasir sambil memegang bendara P.alestine dapat disaksikan menerusi muzik video itu.

Perkongsian tersebut bagaimanapun menerima ke.caman pengguna media sosial yang mendakwa ianya bertentangan dengan tujuan asal penyanyi itu yang mahu membantu penduduk P.alestin.

Caprice Beritahu Misi

Kredit: OB/IG

Kredit Artikel: Info Terkini

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Uncategorized

Lama menghilang, Sajat pernah kata dia ada di Danga Bay ketika ‘live’, sekali Ketua Polis Johor bagi ayat padu

Published

on

PETALING JAYA – Usahawan kontroversi, sedih dengan pemb.uli siber yang mengatanya dengan ayat dan perkataan yang tidak elok kerana semua itu sudah boleh difahami oleh dua anak kembarnya.

Kata beliau, anak kembarnya itu kini berusia enam tahun sudah boleh membaca dan pernah melihat di media sosial perkataan yang tidak elok yang dilemparkan kepadanya selama ini.

“Anak saya tahun depan darjah 1, mereka sudah pandai membaca, pernah tanya saya apa maksud perkataan itu dan ini, saya sedih, tidak mahu mereka dibu.li seperti saya ketika kecil,” ujarnya ketika Live di Instagramnya.

Beliau yang beberapa kali mengesat air matanya ketika bercerita mengenai anak kembarnya itu, tidak mahu perkara yang dilaluinya ketika kecil berlaku kepada kedua-dua anak yang dijaganya itu.

“Saya penjaga mereka sekarang, saya sayang mereka, apabila ada orang tulis, mak kau begitu, mak kau begini dan mereka tanya saya balik, saya jadi sedih, tidak mahu mereka t.rauma dengan dunia media sosial,” ujarnya.

Tambahnya, disebabkan itu dia mengambil keputusan untuk tidak mend.edahkan lagi kedua-dua anaknya itu di media sosial lagi dan biarlah kedua-duanya hidup seperti orang lain.

“Saya mahu beri didikan yang terbaik kepada mereka tanpa meminta b.alasan, sebagai penjaganya, saya akan melindungi mereka agar tidak trauma dengan dunia media sosial dan dapat hidup macam kanak-kanak biasa,” ujarnya.

Reaksi Dari Ketua Polis Johor

Polis Johor akan membuat siasatan berikutan d.akwaan usahawan k.ontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman bahawa dia ber­ada di Danga Bay di sini.

Ini susulan dia mendedahkan dirinya berada di daerah ini ketika melakukan penstriman secara langsung di Instagram miliknya malam kelmarin.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay mendakwa ushawan tersebut dilihat sengaja ­mengundang kontroversi.

“Saya semak dulu, kadang-kadang dia saja nak jolok (cabar),” katanya ringkas ketika dihubungi di sini semalam.

Terdahulu, usahawan tersebut membe­ritahu secara terbuka bahawa dirinya berada di Johor selama ini.

Katanya, melalui live di Instagram miliknya malam kelmarin bahawa dia tidak keluar dari negara sebaliknya berada di Danga Bay, Johor sahaja.

“Mana ada saya kat luar negara, saya ada di Johor saja, Da­nga Bay, saya tidak tahu hendak cakap macam mana lagi, saya ada di Malaysia, tidak ke mana-mana,” jelasnya.

Beliau menjawab pertanyaan pengikutnya yang bertanya lokasi tempatnya bersembunyi selama ini.

Pada 23 Februari lalu, usahawan k.osmetik itu dikenakan w.aran t.angkap oleh M.ahkamah Tinggi Syariah Shah Alam kerana tidak hadir sebutan semula.

Pada 26 April lalu dilaporkan usahawan itu berkemungkinan berada di luar negara selepas mengetahui Polis Selangor ­bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam Selangor untuk mengesannya.

Sumber: Kosmo

Kredit Artikel: News All MHI

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending