Shuib kongsi berhujung minggu di sungai tapi lain pula yg org lain perasan - Rentas Asia
Connect with us

Entertainment

Shuib kongsi berhujung minggu di sungai tapi lain pula yg org lain perasan

Published

on

Menerusi halaman Instagram Shuibsepahtu, beliau ada berkongsi dengan peminat peminat nya aktiviti bersama anak anak ke sungai. Kelihatan seperti kesemua anak anak beliau mengikuti aktiviti tersebut, Uwais, Matin, dan juga Talita.

Pejam celik sudah genap 30 hari pemergian penyanyi terkenal, Siti Sarah Raissuddin.

Kehilangannya sungguh dirasai seluruh rakyat Malaysia baru-baru ini. Siapa sangka, kematiannya sangat dicemburui kerana ramai yang mendoakan dan menceritakan kebaikan arwah ketika hayatnya.

Tanggal 9 September, Shuib telah berkongsi kerinduannya pada isteri tercinta yang selama ini menjadi tulang belakang kejayaannya. Namun itulah perancangan Allah mengatasi segalanya.

Satu foto yang dikongsi oleh Shuib:

Menerusi halaman komen, rata rata netizen memberi komen positif dan mengucapkan selamat berhujung minggu. namun lain pula salah seorang komentar ini perasan:

“Terbayang mcm arwah ada..”

“Awak semua ini dipanggil anak yatim sebab tiada ibu.”

Itu antara ayat terluncur dari bibir Raissuddin Hamzah ketika menegur tiga cucunya, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6, dalam sebuah video yang dimuat naik dalam akaun Allahyarham Siti Sarah semalam.

Menurut netizen, ayat tersebut antara yang mengundang sebak sehingga ada antara daripada mereka menitiskan air mata apabila melihat tiga anak kecil itu dimarahi oleh datuknya selepas dikatakan bergaduh sesama sendiri.

“Mereka kena marah, aku pula yang ‘melalak’,” komen seorang netizen.

“Kasihan. Saya tak dapat tahan air mata bahagian ‘anak yatim,” tulis seorang lagi pengguna Instagram.

Bagaimanapun, terdapat juga netizen yang bersetuju dengan cara teguran Raissuddin kerana tindakan tersebut boleh membentuk akhlak dan semangat tiga beradik itu.

“Datuk marah tanda sayang. Semoga jadi anak-anak yang baik,” kata seorang netizen.

“Lihat Matin menangis, air mata aku pun meleleh sekali. Kasihan dia tak ada ibu nak pujuk,” tulis seorang netizen yang turut mengalirkan air mata.

Sehingga kini, video tersebut telah meraih lebih 400,000 tontonan dan 99,000 tanda suka.

Dalam pada itu, rata-rata netizen melahirkan rasa teruja dan tidak sabar untuk menanti kepulangan anak bongsu Shuib dan Siti Sarah iaitu Ayash Affan untuk bertemu abang dan kakaknya.

Ayash yang dilahirkan pramatang pada 7 Ogos kini masih dirawat di Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia (HCTM) dan dijangka dibenarkan pulang ke rumah dalam tempoh dua minggu lagi.

Rindu semakin berat, reda semakin bulat- Shuib

“Anak-anak sering bertanya di mana ibu mereka.”

Meskipun sudah lebih dua minggu Allahyarham Siti Sarah meninggal dunia, pelawak, Shuib memberitahu dua anaknya sering bertanya mengenai ibunya yang telah pergi menghadap Ilahi pada 9 Ogos lalu.

Bercerita mengenai penerimaan anaknya, Shuib memberitahu anak kedua, Dzahira Talita Zahra, 8, dan ketiganya, Ariq Matin, 6, kerap bertanya tentang arwah sebelum tidur.

“Sebelum tidur, kadang-kadang Talita akan menyoal kenapa ibu lama sangat di syurga kerana mereka pernah berjanji nak berjalan, tidur dan berkongsi alat solek sama-sama.

“Mahu atau tidak, saya perlu menceritakan perkara sebenar. Jika tidak mampu nak menjawab, hanya air mata saja jawapannya,” kata pemilik nama lengkap Shahmira Muhamad, 37, itu.

Shuib berkongsi perkara tersebut dalam sesi siaran langsung bersama Abu Talib Husin dan pendakwah bebas, Mohamad Yaakub Yusra hari ini.

Dia bagaimanapun bersyukur kerana memiliki anak sulung, Uwais Alqarni, 10, yang sangat memahami situasi sebenar.

MENURUT Shuib, Uwais (kanan) memiliki keperibadian dan wajah mirip arwah ibunya sekaligus menjadi pengubat rindu terhadap Siti Sarah.
“Uwais sudah faham situasi sebenar dan dialah jadi penenang kepada adik-adiknya. Matin yang paling kerap bertanya secara mengejut manakala Talita jenis tunjuk emosinya ketika sedih.

“Allah Maha Besar. Dia ambil bidadari saya dan gantikan dengan anak sulung yang memang mirip seperti arwah ibunya termasuklah perangainya,” katanya lagi.

Bercerita lanjut mengenai rutin kehidupannya selepas pemergian isteri tercinta, Siti Sarah, dia mengakui banyak perkara yang berubah terutama suasana di rumahnya.

“Sepanjang 17 hari selepas pemergian Allahyarham, bukan satu perjalanan yang mudah. Allah beri dugaan, tapi berkat doa daripada semua orang, saya lalui dengan baik ketika ini.

“Tipulah saya tidak sedih kerana saya tetap manusia biasa tetapi syukur Tuhan telah kurniakan satu kekuatan demi anak-anak.

“Saya sangka semuanya semakin okey tetapi rupa-rupanya rindu itu makin berat tetapi reda semakin bulat. Semoga Allah terus memeluk arwah,” katanya lagi.

Pada 9 Ogos lalu, Shuib kehilangan isteri tercinta, Siti Sarah, 37, yang meninggal dunia akibat Covid-19 di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia, Cheras, Kuala Lumpur selepas ditidurkan selama tiga hari.

Semalam ahli kumpulan pelawak Sepahtu itu juga memberitahu Ayash yang lahir pramatang pada 6 Ogos lalu sudah dikeluarkan daripada inkubator di HCTM dan telah diberi susu ibu daripada sepupu Shuib.

sumber: https://theupdatenews24.com/

Kredit Artikel: Kisah Nyata

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Entertainment

Yusuf Bahrin, Zizi Kirana Dikhabarkan Bakal Bernikah Bulan Depan?

Published

on

PANGGILAN sayang yang diungkapkan aktor Yusuf Bahrin terhadap Zizi Kirana dalam satu rakaman yang tul4r pada awal September lalu nampaknya memberi isyarat hubungan mereka sudah memasuki fasa serius.

Ini kerana pasangan itu dikhabarkan sudah merancang untuk mendirikan rumah tangga yang dijadualkan bulan depan.

“Mereka telah menghantar dokumen ke pejabat agama untuk urusan nikah. Sekarang tengah tunggu tarikh saja. Mungkin bulan depan (nikah),” demikian menurut sumber kepada mStar.

Zizi 1

Rakaman Yusuf memanggil Zizi ‘sayang’ menjadi tul4r.

Malah Yusuf juga dikatakan telah menyusun jadual penggambarannya agar tidak bertembung dengan majlis dirancang itu.

Bagaimanapun usaha mStar untuk mendapatkan pengesahan daripada mereka berdua gagal apabila Zizi serta Yusuf tidak menjawab panggilan dan membalas mesej.

Sebelum ini kec0h apabila tul4r rakaman Yusuf memanggil Zizi dengan panggilan ‘sayang’ ketika mengadakan sesi Instagram Live (IG Live) pada awal September lalu.

Gembira melihat peminat teruja dengan kemesraan mereka, pemilik nama Nur Fazelah @ Zizie Mad Tahil ini menjelaskan panggilan itu sekadar gurauan sahaja.

Zizi 2

Zizi sebelum ini akui tidak menolak sekiranya dijodohkan dengan Yusuf.

Akui berasa selesa dengan Yusuf, penyanyi berusia 36 tahun ini bagaimanapun ketika dihubungi mStar berkata dia enggan meletakkan sebarang status dalam perhubungan mereka.

Penyanyi lagu Eh ini mended4hkan dia mengenali Yusuf ketika rakaman program All Together namun mula berkawan sejak dua bulan lalu menerusi laman Instagram.

Jika benar khabar gembira ini kita doakan urusan mereka dipermudahkan.

Sumber : Mstar

Kredit Artikel: ERA TV

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Entertainment

Genap 40Hari Pemergian ArwhSiti Sarah. Ada Sesuatu Yg Netizan Prasan Pada Gambar Shulb

Published

on

Kuala Lumpur: Pelakon dan pelawak, Shuib Sepahtu, 37, bersyukur dipermudahkan segala urusannya dalam penjagaan anak bongsu, Ayash Affan yang sudah tiga hari dibawa pulang ke rumah.

Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad menerusi perkongsian di Instagram, memaklumkan bayinya yang berusia 43 hari itu mudah dijaga, tidak banyak ragam dan berada dalam keadaan sihat.

“Dua hari dah daddy dengan Ayash, alhamdulillah anak yang sihat, anak yang baik, tak banyak perangai, nangis pun kadang-kadang saja. Tapi, kalau nangis tu saja biarkan lama sikit sebab suara Ayash terlalu sedap didengar.

“Semoga terus sihat dan semoga Allah menjadikan anak yang soleh. Doakan kami ya,” tulisnya dengan perkongsian sekeping foto sedang mendakap Ayash dalam dukungannya.

Sementara itu, menerusi perkongsian di Instagram Story pula difahamkan Shuib ada mengadakan majlis bacaan Yassin secara virtual buat isterinya, Allahyarham Siti Sarah yang disertai ahli keluarga, saudara dan kenalan rapat pada malam semalam bersempena hari lahir arwah ke-37, pada tanggal 15 September.

Dalam masa yang sama, dilihat pada hantaran terbaru bapa kepada penyanyi, Allahyarham Siti Sarah iaitu Raissuddin Hamzah menziarahi pusara anak tersayang bersempena 40 hari pemergiannya ke negeri abadi.

Dalam satu hantaran yang dimuat naik isterinya, Siti Fatimah Suberi atau lebih mesra dengan sapaan Makder di Instagram, Raissudin reda dengan ketentuan dan meminta untuk sama-sama mendoakan a.rwah.

“Kasihnya bapa. Hari ini genap 40 hari. 40 hari yang tak mudah. Abah datang melawat pusara a.rwah Siti Sarah. Kasih seorang abah. Siapa sangka anak yang ditatang semenjak kecil, di iqamat selepas lahir, dibesarkan dgn dua tangan sendiri, dinikahkan dengan pilihan hati, membesar sehingga ada anak, pergi terlebih dahulu?.

“Tak ada siapa yg mduga tetapi kita sbgai manusia tak boleh melawan takdir, yang tersurat adalah ketentuan Allah. Mungkin di luar nampak kuat, dalam hati siapa yang tahu?.

“Semuanya sudah ditentukan untuk mengajar hati menjadi redha. Yang tinggal hanyalah kenangan, yang boleh menghubungkan hanyalah doa. Sama-sama kita doakan agar a.rwah tenang di sana & rohnya dicucuri rahmat. Sama kita hadiahkan Al Fatihah buat Siti Sarah Raissuddin,” tulis Makder.

Terdahulu, semalam juga Shuib berkongsi video berdurasi satu minit dan 20 saat di Instagram yang memaparkan dia bersama tiga anaknya, Uwais, Talita dan Matin melawat ke k.ubur Siti Sarah untuk membaca Yassin dan doa buat Allahyarham.

“Subhana-Allah, Alhamdulilah, Allahuakbar. Selamat hari ulang tahun kelahiran ke-37 sayang. Hari ini (semalam), saya dan anak-anak sambut hari jadi awak di rumah baru awak. Insya-Allah walaupun berbeza keadaan, saya tahu awak ada dengan kami. Rasa cinta yang tetap sama, Insya-Allah.

Semoga Allah SWT ampunkan segala dosa dan letakkan awak disyurga tertinggi. Semoga Allah satukan kita semua di syurga, amin. Al-Fatihah buat Siti Sarah Raissuddin,” tulisnya.

Terdahulu, Shuib juga menitipkan rasa syukur tidak terhingga apabila dapat membawa Ayash pulang ke rumah pada Selasa lalu selepas 40 hari dirawat di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak dilahirkan pada 6 Ogos lalu.

Shuib menyifatkan kehadiran Ayash di rumah sebagai hadiah daripada Allah buatnya dan anak-anak bersama keluarga berikutan semalam adalah hari ulang tahun kelahiran Siti Sarah yang kebiasaannya diraikan mereka bersama-sama.

Shuib Kongsi Hantaran Terbaru Tapi Ramai Perasan Muka Anak Beliau

“Yang baju hitam tu Sebijik muka arwah”-Netizan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)

Allahyarham Siti Sarah mening.gal dunia a.kibat C0vid 19 pada 9 Ogos lalu. Terdahulu, pasangan ini bernikah pada 26 Februari 2011 dan mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan.

Kredit : Online Malaya

Kredit Artikel: Kisah Nyata

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Entertainment

Geli dengar janji bakal ‘daddy’, Ini Nama Panggilan Cik B Buat daddy baru nanti

Published

on

Anak sulung kepada usahawan kosmetik popular Datuk Seri Vida, Cik B mengambil langkah untuk berdamai dengan ibunya selepas situasi tegang baru-baru ini.

Jelas Cik B atau nama sebenarnya Nur Edlynn Zamilleen Muhammad Amin, 16, dia mengakui ada berbincang mengenai keputusan ibunya untuk berkahwin dengan Iqbal Zulkefli seperti yang tular.

“Sekarang ini hubungan kami dah okey, dah tidur sekali. Mama pun sudah boleh bercakap dengan saya dan kami dah rapat semula. Saya ada sentuh topik kahwin dan berpesan padanya jangan berkahwin. Kemudian, mama balas insya-Allah.

“Yang saya nampak mama ada fikir balik bila saya tak bagi kahwin. Dia pun ada baca statement yang saya keluarkan. Sama juga dengan komen-komen netizen, dia pun dia baca. Ada la juga terlintas di fikiran dia, ‘betul juga eh?’,” katanya.

Jelas Cik B, dia tiada masalah dengan bekas pembantu peribadi Vida itu dan mengakui jejaka kelahiran Kelantan itu baik hati, cuma mereka tidak benar-benar akrab.

Malah, dia dan adik lelakinya, Kacak pernah berbincang mengenai keputusan ibunya untuk berkahwin dengan Iqbal sebelum ini.

“Kacak suruh saya bagi mama kahwin tapi saya tetap tak nak bagi. Saya kenalah jaga mama. Saya ada mama ja.

“Takkan mama nak bagi kasih sayang dia dekat orang yang baru datang dalam kehidupan dia?

“Saya bukan selfish! Kalau saya beri pendapat, biarpun mama tak ikut (setuju) tapi selalunya dia buat ja. Saya hanya nak mama happy lama bukan sekejap saja,” tambahnya.

Akui pelantun lagu Tolonglah itu lagi, dia mengaku berdepan trauma dengan perkahwinan Vida terdahulu. Hal itu sekali gus mendorong tindakan dan reaksinya terhadap pilihan ibunya untuk mendirikan rumah tangga sekali lagi.

Sungguhpun tidak mampu menghalang ketentuan takdir, Cik B berpegang dengan pendiriannya tiada lelaki lain yang boleh menggantikan kasih sayang antara mereka bertiga anak-beranak.

“Saya memang tak nak langsung mama kahwin dengan sesiapa sebenarnya. Saya tak nak ada orang baru datang dalam hidup saya. Rasa macam uncomfortable untuk saya tinggal serumah, kahwin dengan mama pula tu.

Panggil Yoo Bro!

“Saya buat semua ini sebab tak nak mama sedih. Kita tak tahu dia punya niat. Memang betul niat nak kahwin tapi di sebalik itu kita tak tahu.

“Tapi kalau mama dan dia (Iqbal) berkahwin juga saya tetap akan jaga mama,” katanya.

Ditanya panggilan buat bapa tirinya itu nanti, jawab Cik B spontan; “Saya akan panggil dia yoo bro!”

Cik B ‘geli’ dengar janji bakal ‘daddy’

Rasa ‘cringe’ (geli),”.

Demikian kata pelakon dan penyanyi, Cik B ringkas dalam video sebagai reaksi kepada luahan bakal suami Datuk Seri Vida, Ahmad Iqbal Zulkefli.

“Bila masa saya anak dia? Macam itulah. Saya rasa macam ‘Eeee’,” kata Cik B atau nama sebenarnya, Edlynn Zamileen Mohd Amin sambil menghempas meja.

Video pendek itu dimuat naik oleh Vida di Instagram Story yang memaparkan bagaimana anak sulungnya itu masih lagi protes dengan perancangannya untuk berumah tangga.

Terdahulu, Vida memuat naik video romantisnya bersama Iqbal dan di dalam video itu, Iqbal meluahkan janjinya untuk menjaga kedua-dua anak Vida.

“Saya akan jaga anak kita, Cik B dan Kacak,” katanya kepada Vida.

Terdahulu, heboh di media sosial dan portal berita mengenai perancangan perkahwinan Vida dan Iqbal yang mencuri perhatian ramai.

Lebih mencuri perhatian adalah apabila Cik B beberapa kali mengeluarkan kenyataan tidak bersetuju dengan perancangan dibuat ibunya itu.

Sumber : GEMPAK

Kredit Artikel: Kecoh Ape

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Trending