Rentas Negeri: Ismail Sabri bagitahu akan umum serentak, ini pula reaksi sempoi Najib - Rentas Asia
Connect with us

Malaysia

Rentas Negeri: Ismail Sabri bagitahu akan umum serentak, ini pula reaksi sempoi Najib

Published

on

KUALA LUMPUR, 8 Okt — Kebenaran rentas negeri akan dikuatkuasakan serentak di seluruh negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata kebenaran itu akan dikuatkuasakan apabila kadar vaksinasi populasi dewasa telah mencapai 90 peratus dan dijangka diumumkan beliau dalam beberapa hari lagi.

“Serentak seluruh negara. Kalau seluruh negara dah capai 90 peratus (kadar vaksinasi), kita jangka purata negeri-negeri sudah pun melebihi 80 peratus.

Jadi sebab itulah kita akan umumkan dalam waktu terdekat, sehari, dua hari, tiga hari ke tak tahulah. Tunggulah tapi tak lama dah,” katanya ketika ditemui media selepas Majlis Prapelancaran Keluarga Malaysia di Angkasapuri di sini hari ini.

Sasaran kadar 90 peratus vaksinasi populasi dewasa semakin hampir apabila 89.1 peratus daripada populasi dewasa di negara ini sudah lengkap menerima dos vaksinasi COVID-19 setakat malam tadi.

Ismail Sabri sebelum ini mengumumkan sempadan negeri akan dibuka apabila kadar vaksinasi populasi dewasa telah mencapai tahap 90 peratus.

Dalam pada itu Najib Razak yang umum mengetahui kuat tr0ll kerjaan terdahulu tampil memberi reaksi berbeza ketika Ismail Sabri menjadi perdana menteri mengantikan Muhyddin Yassin

“Semua sedang standby merentas negeri ke?

“Dah 89.4% semalam. Sikit lagi.

“Mesti tak sabar balik kampung.

“Apa pun, patuhi SOP sentiasa.

“Pastikan kesihatan diri dan keluarga juga terutama sekali bagi yang pulang ke kampung menziarahi warga emas setelah berbulan-bulan lama.

Kredit Artikel: Kecoh Ape

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Malaysia

Terkini: PDRM meIarang penunggang basikal masuk ke lebuhraya. Siapa ingkar bakal didenda dan dimsukkan ke pnjara

Published

on

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia melarang sebarang aktiviti berbasikal di lebuh raya tanpa kebenaran pihaknya dan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Mat Kasim Karim berkata, penunggang basikal yang melanggar undang-undang boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

Tindakan akan diambil mengikut Seksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara melulu yang memperuntukkan hukuman denda RM1,000 hingga RM5,000 atau penjara sehingga 12 bulan.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai isu kumpulan berbasikal yang kembali panas di media sosial memaparkan gelagat mereka menunggang basikal hingga membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain.

Tambahnya, Kaedah 42 yang membawa hukuman sama boleh dikenakan jika basikal tiada brek dan loceng sebagai ciri keselamatan serta menunggang secara berkumpulan iaitu tidak berada dalam satu deretan.

“JSPT setakat hari ini hanya mengambil tindakan advokasi terhadap penunggang basikal yang berkayuh secara berkelompok di jalan raya.

“Polis tidak menghalang aktiviti berbasikal namun harus mematuhi aspek keselamatan ditetapkan.

Mat Kasim berkata, berdasarkan rekod sebanyak 150 kes kemalangan membabitkan penunggang basikal, sejak Januari hingga September tahun ini.

Daripada jumlah itu, menurutnya, sebanyak 71 kes kematian, manakala 24 cedera parah dan 55 lagi cedera ringan.

Sementara itu, pemandu kenderaan diingatkan bertimbang rasa dan berhati-hati kerana penunggang basikal amat terdedah kepada bahaya semasa berada di atas jalan raya.

Sumber HM

Kredit Artikel: Buletin Malaysia

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Malaysia

“Hari ini biar saya pula jadi (pengacara)” Tiga pengacara terustergamam, Ismail Sabri ‘sempoi’ tanya soalan spontan

Published

on

SIAPA sangka Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga mempunyai bakat bergelar pengacara?

Situasi jarang-jarang berlaku ini dirakam semasa siaran langsung Wawancara Eksklusif Bersama Perdana Menteri yang disiarkan di stesen televisyen tempatan pada malam Ahad.

Tiga pengacara dari saluran Astro AWANI, TV3, dan RTM iaitu Terrence Joseph Dass, Azaria Tagaya serta Cynthia Ng dilihat tergamam dan terkejut apabila Ismail tiba-tiba bertanya soalan kepada mereka secara spontan.

“Saudari-saudari tahu tak apa maksud keluarga Malaysia?” soal beliau.

Tiga pengacara program ekslusif bersama PM, dari kiri; Cynthia Ng, Terrence Joseph Dass dan Azaria Tagaya.

Soalan spontan yang diajukan Ismail itu sekali gus mendapat respons positif daripada ketiga-tiga pengacara berkenaan dan menyifatkan perkara itu jarang berlaku dalam wawancara eksklusif yang pernah dikendalikan oleh mereka sebelum ini.

Menurut salah seorang pengacara iaitu Azaria, ini pertama kali dia ditemubual oleh seorang pemimpin mengenai misi negara sehingga membuatkan dia tergamam seketika.

Rasanya ini kali pertama Perdana Menteri bertanya kami pengacara soalan dalam wawancara eksklusif!

“Bila Perdana Menteri pula tanya pengacara. Tergamam jugalah, sedang dalam wawancara eksklusif dengan Perdana Menteri, tiba-tiba Perdana Menteri tanya soalan kepada pengacara.

“Rasanya ini kali pertama Perdana Menteri bertanya kami pengacara soalan dalam wawancara eksklusif,” katanya kepada mStar.

Rakaman pendek ketika Ismail bertanyakan soalan kepada pengacara itu menjadi tular di media sosial dan dikongsi oleh ramai netizen.

TONTON VIDEO PM JADI PENGACARA!

Rata-ratanya memuji sikap sempoi perdana menteri yang tidak kekok dan kelihatan mesra berhadapan dengan pihak media.

“Tercengang pengacara nak jawab soalan Perdana Menteri.

“Kelakar pula tengok PM tanya soalan dekat pengacara. Habislah nanti PM ambil kerja hos pula.

“PM memang terbaik. Tak kekok depan media dan televisyen… jawab soalan semua tenang sahaja,” komen netizen.

Kredit Artikel: Kecoh Ape 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Malaysia

Sakitnya lepaskan bukan milik kita, Terpaksa Berpisah Dgn Anak Yang Dijaga Sejak Kecil

Published

on

Siapa yang tidak menyayangi anak kecil yang sudah dijaga dan diasuh sedari dia b@yi lagi. Namun, apabila tiba masa terpksa berpis4h, ia adalah satu m0men yang sangat menyed!hkan.

Menerusi satu perkongsian daripada seorang pengguna tikt0k yang dikenali sebagai Ara Chantik, dia telah mencerita perihal anaknya yang terpksa diserahkan semula kepada ibu bapa kand0ng kanak-kanak tersebut.

Berdasarkan video yang dikongsikan , kelihatan seorang kanak-kanak perempuan sedang menang!s teresak-esak sehingga mer@ung ketika kereta sedang bergerak pergi meninggaIkan kawasan rumah itu.

Kanak-kanak itu dilihat menghulurkan tangan seperti mahu diambil namun di pujuuk oleh ibunya di dalam kereta agar lebih tenang untuk berpis4h dengan penjaganya iaitu Ara.

Menurut Ara pula, dia telah menjaga anak adiknya semenjak bayi lagi dan menyayanginya seperti anak sendiri namun anak itu terpksa dikembalikan kerana itu adalah keluarga kand0ngnya.

“Saya jaga anak adik dari kecil. Ini mak ayah dia ambil. Rindu adik walaupun bukan adik kand0ng tapi sayang tak terhingga 2 tahun bersama. Sabar ye, nanti adik balik.”

Difahamkan, kanak-kanak yang digeIar dengan panggilan ‘Adik’ perlu pulang semula ke pangkuan ibu bapa kand0ngnya. Menurut Ara, meskipun berat untuk melepaskan namun dia perlu redha dan terima dengan hati yang terbuka.

“Anak dara kami sorg nie je dapat jaga adiq mar4h klw dipanggil b@by terus digeIar diri die kakak. sayang sgt kat adiq die”

Dalam pada masa itu, Ara menganggap itu adalah anugerah Allah yang dipinjamkan seketika untuknya dan berharap agar mereka dapat berjumpa lagi.

Perkongsian Ara itu telah mendapat pelbagai reaksi netizen yang juga turut seb@k dengan perkara itu malah ada juga yang bertanya kenapa anak itu harus dipulangkan.

“Dia dah sayang awak macam mak sendiri tu. Takpe dia kecik lagi bukan faham yang dia tahu awak ibu dia. seb@k saya.” k0men seorang netizen.

“Sak!tnya melepaskan yg sememangnya bukan milik kita”
VIDEO

“Anak dara kami sorg nie je”

VIDEO

Sumber yoy.my

Kredit Artikel: IHANGATMEDIA

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook The Berita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

 

Continue Reading

Trending